Kurumsal risk yönetimi Türkiye ve Sırbistan karşılaştırması
Enterprise risk management comparison of Turkey and Serbia
  1. Tez No: 727517
  2. Yazar: NEİRA KARDOVIC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK AYDEM ÇİFTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Kurumsal Risk Yönetimi, Firma Performansı, Faaliyetlerinin Etkililiği, Sırbistan, Türkiye, Risk Management, Corporate Risk Management, Firm Performance, Activities Effectiveness, Serbia, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İş ve ekonomi dünyasında son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler, finansal piyasalarda yaşanan süreçler, iletişim teknolojisin gelişmesi ile birlikte yatırımcı ve müşteri isteklerinin önem kazanması, şirket hile ve iflaslarının artması ve 2008 küresel ekonomik ve finansal krizi gibi durumlar mevcut risk yönetim şekillerinin değişmesine neden olmuştur. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürürken karşılaştıkları riskleri yönetmede Geleneksel Risk Yönetim (GRY) anlayışının yetersiz kalması, günümüzün risk yönetim şekli olan Kurumsal Risk Yönetimini (KRY) gündeme getirmiştir. KRY, işletmelerin karşılaştıkları tüm riskleri esas alan, işletmenin tamamında uygulanan, riskin tehdit ve fırsat tarafını birlikte değerlendiren, işletme amaçlarının gerçekleşmesinde makul güvence sağlayan bir risk yönetim sürecidir. Bu çalışmada, KRY'nin firmaların finansal performansına etkisi ve KRY'nin belirleyicileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, KRY uygulamalarının Türkiye ve Sırbistan'da ki firma performansına olan etkileri ile KRY uygulamalarını belirleyen faktörlerin tespit edilip iki ülke arasında karşılaştırma yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla her iki ülkede anket yapılarak araştırma yürütülmüştür. Yapılan araştırmada yer alan sorularla iki ülkenin KRY anlayışı, etkinliği, faydaları, faaliyetlerin etkililiği gibi bilgilere ulaşmak amaçlanmıştır. Elde edilen veriler karşılaştırılarak yorum yapılmıştır. Microsoft Excell ve SPSS 26 programları kullanarak frekans, faktör, regresyon ile veriler analiz edilmiştir. Anket çalışmasında yer alan sorular demografik ve KRY ile ilgili sorular olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, emerging developments in the world of business and economics, financial markets processes in the development of communication technology investor and customer requests in conjunction with the company due to the increase of the global financial and economic crisis of 2008 and fraud and bankruptcy situations, such as existing risk management have caused changes in their shapes. The lack of a traditional understanding of Risk Management (GRY) in managing the risks faced by enterprises while continuing their activities has raised the issue of Corporate Risk Management (CRM), which is today's form of risk management. KRY is a risk management process that takes into account all the risks faced by enterprises, is applied throughout the enterprise, evaluates the threat and opportunity side of the risk together, and provides reasonable assurance in the realization of business objectives. In this study, the effect of KRY on the financial performance of companies and the determinants of KRY were tried to be determined. This study was aimed to determine the effects of KRY (ERM) applications on firm performances in Turkey and Serbia as well as to determine the factor's effectiveness of KRY(ERM) activities. For this purpose, a survey was conducted in both countries. Questions mentioned in the survey were designed with a purpose to reach information about KRY(ERM) understanding, the effectiveness of its activities, benefits of the two countries. İnformations that were collected through survey helped us to make comments and comparisons between these two countries. Frequencies, factor, and regression data were analyzed wıth SPSS 26 and Microsoft Excel programs. Questions that took a place in the survey could be divided into demographic and KRY(ERM) related questions.