Maastricht Kriterleri bazında 1995-2019 yılları arasında uygulanan maliye politikalarının ekonomik büyümeye etkisi
The effect of fiscal policies implemented Dec 1995-2019 on economic growth based on the Maastricht Criteria
- Tez No: 727531
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Maliye Politikaları, Ekonomik Büyüme, Maastricht Kriterler, Fiscal Policies, Economic Growth, Maastricht Criter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
İktisat biliminin önemli bir alanını oluşturan maliye politikası, geçmişten günümüze ekonomiye yön vermede kullanılan önem arz eden bir araçtır. Ekonominin iki ayağını oluşturan para ve maliye politikaları ülkelerin büyümelerinde ve gelişmelerinde önemli rol oynamaktadır. Maliye politikaları ülkelerin gerek kriz dönemlerinde gerekse ekonomiyi canlandırmak için başvurdukları bir yöntemdir. Yapılan araştırmanın amacı seçilen ülkelerde maliye politikaları ve ekonomik büyüme arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına ulaşmaktır. Çalışmada Türkiye ve seçilmiş Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı maliye politikaları ve ekonomik büyüme değerleri Maastricht Kriterleri bazında değerlendirilerek 1995-2019 yılları arasındaki değerler panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda kamu harcamalarının ekonomik büyümeyi pozitif etkilediği görülürken, kamu borcundaki artışın büyümeyi fazla olmasa da etkilediği görülmüş. Vergi gelirleri ile ekonomik büyüme arasında ise negatif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fiscal policy, which constitutes an important field of economic science, is an important tool used to guide the economy from the past to the present. Monetary and fiscal policies, which constitute the two pillars of the economy, play an important role in the growth and development of countries. Fiscal policies are a method that countries resort to both in times of crisis and to stimulate the economy. The aim of the research is to decipher whether there is a significant relationship between fiscal policies and economic growth in selected countries. In the study, the fiscal policies and economic growth values applied by Turkey and selected European Union countries were evaluated on the basis of Maastricht Criteria and the values between dec 1995 and 2019 were examined by panel data analysis method. As a result of the study, it was seen that public expenditures had a positive effect on economic growth, while the increase in public debt affected growth, although not much. It has been concluded that there is a negative relationship between tax revenues and economic dec.