Farklı voltajlarla anodize edilmiş dayanak vidalarının geri çıkarma torklarının değerlendirilmesi: İn vitro çalışma
Evaluation of removal torques of anodized the abutment screws with different voltages: İn vitro study
- Tez No: 727591
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖNDER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dayanak Vida Gevşemesi, Geri Çıkarma Torku, Anodizasyon, Asitleme
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı voltaj değerleriyle anodize edilen dayanak vidalarının geri çıkarma tork değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada kullanılan dayanak vidalarının yarısı anodizasyondan önce asitlenmiş diğer yarısı ise asitlenmemiştir. Dayanak vidaları; hiç işlem görmeyen (C) kontrol grubu (n=24), sadece asitlenen (A) asitli boyasız (n=24), 27V ile anodize edilip maviye boyanan (B) asitsiz mavi (n=24), asitlendikten sonra 27V ile anodize edilip maviye boyanan (AB) asitli mavi (n=24), 55V ile anodize edilip sarıya boyanan (Y) asitsiz sarı (n=24) ve asitlendikten sonra 55V ile anodize edilip sarıya boyanan (AY) asitli sarı (n=24) olmak üzere 6 grup halinde hazırlanmıştır. Dayanakların bağlanacağı 144 adet kemik seviyesi implant, otopolimerize akrilik rezin içerisine gömülmüştür. Dayanaklar modellerdeki implantlara vida aracılığıyla bağlanmıştır. Tüm dayanak vidaları, dijital tork ölçüm cihazında üreticinin talimatlarına göre 30 Ncm ile sıkılmıştır. Tork kuvveti uygulanarak hazırlanan modellerin yarısına termomekanik döngü uygulanmış diğer yarısına da uygulanmamıştır. Termomekanik döngü uygulanmayanların geri çıkarma tork değerleri sıkılamadan 15 dakika sonra ölçülmüştür. Termomekanik döngü uygulananların geri çıkarma tork değerleri ise döngüden sonra aynı dijital tork ölçüm cihazında ölçülmüştür. Elde edilen geri çıkarma tork değerleri kaydedilmiş ve karşılaştırma yapabilmek amacıyla istatistiksel analize tabi tutulmuştur. İstatistiksel analizler Jamovi project (2021), Jamovi (Version 2.2.1) [Computer Software] (Retrieved from https://www.jamovi.org) ve JASP (Version 0.15) (Retrieved from https://jasp-stats.org) programları ile yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 (p-value) olarak dikkate alınmıştır. Ayrıca dayanak vidaya uygulanan anodizasyon ve asitleme işlemlerinin vida yüzeyinin morfolojisine etkisini değerlendirmek için termomekanik döngü öncesi ve sonrasında her gruptan rastgele bir vida alınıp tarayıcı elektron mikroskobunda incelenmiştir. Bu in vitro çalışmanın bulgularına dayanarak aşağıdaki sonuçlara varılmıştır: Termomekanik döngü sonrasında tüm grupların geri çıkarma tork değerlerinde düşme gözlenmiştir. Dayanak vidalarına yalnızca anodizasyon işlemi ve yalnızca asitleme işleminin uygulanması vidaların geri çıkarma tork değerlerini düşürmektedir. Ancak önce asitleme sonra anodizasyon işlemi uygulanması durumunda ise geri çıkarma tork değerlerinin yükseldiği görülmüştür. Son olarak dayanak vidalarının farklı voltajlarla anodize edilmesinin geri çıkarma tork değerinde anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to compare the removal torque values of abutment screws anodized with different voltage values. Half of the abutment screws used in the study were acid etched before anodization and the other half were not acid etched. The abutment screws were divided into 6 groups according to their surface treatment: non-treated (C) Control group (n=24), acid etched only (A) Acidic uncolored (n=24), anodized with 27V and painted blue (B) Blue (n=24), after acid etching anodized with 27V and painted blue (AB) Acidic Blue (n=24), anodized with 55V and painted yellow (Y) Yellow (n=24) and after acid etching anodized with 55V and painted yellow (AY) Acidic Yellow (n=24). 144 bone-level implants to which the abutments will be attached are embedded in autopolymerized acrylic resin. The abutments are connected to the implants in the models by screws. All abutment screws were tightened to 30 Ncm on the digital torque meter according to the manufacturer's instructions. Thermomechanical cycling was applied to half of the models prepared by applying torque force and not applied to the other half. The removal torque values of abutment screws without thermomechanical cycling were measured 15 minute after tightening. The removal torque values of abutment screws with thermomechanical cycling were measured after cycle with the same digital torque measurement device. Removal torque values obtained were recorded and subjected to statistical analysis in order to make comparisons. Statistical analyzes were made with Jamovi project (2021), Jamovi (Version 2.2.1) [Computer Software] (Retrieved from https://www.jamovi.org) and JASP (Version 0.15) (Retrieved from https://jasp-stats.org) programs.