Türkmence 'Leyli Mecnun' hikâyesi (Transkripsiyonlu metin-çeviri-dil özellikleri)
The story of the Turkmen Turkish Leyli Mecnun (Text, translation, language features with transcription)
  1. Tez No: 727782
  2. Yazar: ŞULE KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN TABAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, halk destanı, Nurmuhammed Andalıp, Leyli Mecnun, Turkmen Turkish, folk literature, Nurmuhammed Andalıp, Leyli Mecnun
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Leyli Mecnun Hikâyesi, XVIII. yüzyıla ait bir halk destanıdır. Nazım kısımları olmakla birlikte daha çok mensur olarak yazılan bu hikâyenin yazarı Nurmuhammed Andalıp'tır. Hikâyenin Arap, Fars ve Türk edebiyatında çok sayıda varyantı mevcuttur. Elimizdeki metin Çağatay Türkçesinin de özelliklerinin görüldüğü bir Türkmen Türkçesi varyantıdır. Çalışmada Nurmuhammed Andalıp'ın Dessanlar adlı eseri kullanılmıştır. Metin transkripsiyonu, Türkiye Türkçesine tercümesi ve biçim bilgisi içerisinde isim ve fiil çekimine çalışılmıştır. Bu şekilde eser üç ana bölümden oluşmuştur. Hem transkripsiyon hem de verilen dil özellikleri takibinin yapılabilmesi için Ekler bölümünde metnin Kiril harfli nüshasına yer verilmiştir. Çalışmanın hem Türkmen Türkçesi çalışmalarına hem de halk edebiyatı çalışmalarına katkı sunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The story of Leyli Mecnun is an 18th-century folk tale. Nurmuhammed Andalıp is the author of the story, which is written in prose but also includes poetry sections. The story has many variants in Arabic, Persian and Turkish literature. This is a Turkmen Turkish story with Cagatay Turkish characteristics. Dessanlar, a work by Nurmuhammed Andalıp, was used in the text. Text transcription, translation into Turkey Turkish and noun and conjugation in morphology were studied. As a result, the work is divided into three parts. The Cyrillic version of the text is included in the appendices in order to follow both the transcription and the given language features. It is aimed that the study will contribute to both Turkmen Turkish studies and folk literature studies.