Acil serviste NSTEMI tanısı alan hastalarda biyobelirteçlerin tanı ve mortalite ile ilişkisi
The relationship of biomarkers with diagnosis and mortality in patients diagnosed in emergency department NSTEMI
- Tez No: 727834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: AKS, BUN/Albumin, Mortalite, NSTEMI, ACS, BUN/Albumin, Mortality, NSTEMI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş: Koroner arter hastalığı (KAH), dünyada ve ülkemizde en önde gelen mortalite nedenidir. Doğru tanı, uygun tedavi rejimi ve progresyon önemli olup bu nedenden ötürü risk skorlamaları geliştirilmiş ve biyobelirteçler çalışılmıştır. Çalışmamızda NSTEMI hastalarında biyobelirteçler ile SYNTAX skorunu kullanarak 30 günlük mortalite ve koroner arter lezyon ciddiyetini ön görme gücü amaçlanmıştır. Metod ve Materyal: Çalışmaya Nisan 2021-Kasım 2021 tarihleri arasında, hastanemiz acil servisine başvurup NSTEMI tanısı alan, 18 yaş üstü hastalar alınmıştır. Çalışma prospektif gözlemsel vaka serisi olarak yapıldı. Hastaların acil servise başvurusundan sonra EKG'leri çekilmiş olup demografik özellikleri, başvuru şikayetleri, vital bulguları, komorbiditeleri, laboratuvar sonuçları hasta veri formuna işlendi. Yapılan KAG'ların SX skoru hesaplanıp hasta sonlanımları, uygulanan tedaviler ve 30 günlük mortalite da veri formuna işlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 415 hastanın %34,2'si (n=142) kadın iken, %65.8'i (n=273) erkekti. SX skoru ile laboratuvar parametreleri kıyaslandığında CRP, BUN, Albumin ve CRP/Albumin anlamlı bulunmuş olup bu parametreler koroner arter lezyonun ciddiyeti arasında ilişki olabileceği anlamına gelmiştir. Hastaların mortalitesini ön görme gücü açısından ROC analizi yapıldı ve her bir değer ayrı ayrı değerlendirildiğinde SX skoru (p=0.002), BUN/Albumin (p=0.003), CRP/Albumin (p=0.008), CRP (p=0.008), PCT (p=0.022), Troponin-I (p=0.023), Nötrofil/Lenfosit (0.023) düzeyleri anlamlı bulunmuştur. Mortaliteyi ön görme açısında bu biyobelirteçler kendi aralarında değerlendirildiğinde ise BUN/Albumin p değeri 0,001 tespit edilmiş olup mortaliteyi 1,280 kat artırdığı tespit edilmiştir ve en anlamlı biyobelirteç olarak bulunmuştur. Sonuç: Acil servise başvurup NSTEMI tanısı alan hastaların takibinde mortalite açısından en anlamlı sonuç BUN/Albumin olarak tespit edilmiş olup bu hastaların mortalite takibinde bu değerin anlamlı olabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Introduction: Coronary artery disease (CAD) is the leading cause of mortality globally, as in Turkey. Since accurate diagnosis, appropriate treatment regimen, and progression are essential, various risk scoring has been developed, and biomarkers have been studied. In addition, our study aimed to predict 30-day mortality and coronary artery lesion severity by utilizing biomarkers and SYNTAX scores in NSTEMI patients. Materials and Methods: Patients over the age of 18 diagnosed with NSTEMI and admitted to the emergency department of our hospital between April 2021 and November 2021 were included in the study. The study was conducted as a prospective observational case series. ECGs of the patients were carried out following their admission to the emergency department, and their demographic characteristics, complaints upon admission, vital signs, comorbidities, and laboratory results were recorded in the patient information form. The SX score of the CAGs was calculated, and patient outcomes, treatments, and 30-day mortality were recorded in the information form. Findings: Of the 415 patients included in the study, 34.2% (n=142) were female, while 65.8% (n=273) were male. When the SX score was compared with the laboratory parameters, CRP, BUN, Albumin, and CRP/Albumin values were observed to be significant, indicating a relationship between the severity of the coronary artery lesion. ROC analysis was performed considering the predictive power of patients' mortality, and when each value was evaluated separately, SX score (p=0.002), BUN/Albumin (p=0.003), CRP/Albumin (p=0.008), CRP (p=0.008), PCT (p=0.022), Troponin-I (p=0.023), Neutrophil/Lymphocyte (0.023) levels were significant. Evaluating biomarkers among themselves in terms of predicting mortality, the BUN/Albumin p-value was found to be 0.001, and it was the most significant biomarker increasing mortality 1,280 times. Conclusion: The most significant result in terms of mortality was found to be BUN/Albumin in the follow-up of patients applied to the emergency department and diagnosed with NSTEMI, and we concluded that this value might be of paramount importance in the mortality follow-up of these patients.