Afet yönetiminde zarar görebilirliği önleyici yapılar: Bina yapısal elemanlarında esnek poliüre sprey malzeme kaplama
Structures for preventing vulnerability structures in disaster management: Flexible polyurea spray material coating in building structural elements
  1. Tez No: 727858
  2. Yazar: ÖZNUR AKDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞİN AHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Kamu Yönetimi, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Public Administration, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Depremler, Poliüre kompozitler, Sismik risk değerlendirme, Yapı güvenliği, Disaster management, Earthquakes, Polyurea composites, Seismic risk assessment, Building safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türkiye'de doğal, teknolojik ve insan kaynaklı tehlikelerle ortaya çıkabilecek risklerin yönetilmemesi sonucunda birçok afet meydana gelmektedir. Yaşanan bu afetler sonucunda; oluşan zararların büyük boyutlara ulaşması, afet yönetiminin bir basamağı olan risk yönetimi kavramını hayati kılmaktadır. Bu nedenle başta depremler ve diğer afetlerin olumsuz etkilerini önlemeye yönelik çalışmalara duyulan ihtiyaçlar her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yaşanan depremler başta olmak üzere tüm afetlerin yapılara verdiği zararları azaltmak ve mümkünse ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalara katkıda bulunmaktır. Bu tez çalışmasında, bina yapısal elemanların kaplanması ile elde edilen blokların darbe etkisi altındaki performansı değerlendirilmiştir. Bu amaçla donatısız beton bloklar, yeni nesil bir kaplama malzemesi olan ve birçok sektörde sıkça kullanılan esnek poliüre kaplama ile belirli katlarda kaplanmıştır. Kaplanmış olan numuneler, daha sonra 3 Nokta Eğme testlerine maruz bırakılmıştır. Bu testlerde elde edilen sonuçlar analizlenmiştir. Poliüre ile kaplı numunelerin, poliüre ile kaplanmamış numunelere göre mukavemetinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Böylelikle yapıların yapısal elemanlarında poliüre esnek sprey poliüre kompozit maddesinin kullanılması ile depremler başta olmak üzere diğer tüm afetlere karşı yapıların zarar görebilirliğini azaltıcı sistemlere bir alternatif sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Many disasters occur in Turkey as a result of not managing the risks that may arise from natural, technological and human-made hazards. As a result of these disasters; The large scale of the losses makes the concept of risk management, which is a step of disaster management, vital. For this reason, the need for studies aimed at preventing the negative effects of earthquakes and other disasters is increasing day by day. The aim of this study is to contribute to studies aimed at reducing and, if possible, eliminating the damage caused by all disasters, especially earthquakes in Turkey. In this thesis, the performance of the blocks obtained by covering the structural elements of the building under the impact was evaluated. For this purpose, unreinforced concrete blocks are covered in certain layers with flexible polyurea coating, which is a new generation coating material and is frequently used in many sectors. The coated samples were then subjected to 3-Point Bend tests. The results obtained in these tests were analyzed. It was observed that the strength of the samples coated with polyurea was higher than the samples that were not coated with polyurea. Thus, with the use of polyurea flexible spray polyurea composite material in the structural elements of the buildings, an alternative to the systems that reduce the vulnerability of the structures against all other disasters, especially earthquakes, has been presented.