Hemşirelerde vicdan algısının, iş doyumu ve bakım davranışlarına etkisi
The effect of conscience perception in nurses on job satisfaction and care behaviors
  1. Tez No: 727933
  2. Yazar: HACI YUSUF GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKİME ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Vicdan Algısı, İş Doyumu, Bakım Davranışı, Nursing, Perception of Conscience, Job Satisfaction, Caring Behaviour
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerde vicdan algısının, iş doyumu ve bakım davranışlarına etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini, Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan tüm hemşireler (950), örneklemini ise güç analizi ile belirlenen 338 hemşire oluşturmuştur. Hemşireler araştırmaya basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veriler, Haziran-Kasım 2020 tarihleri arasında online toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Vicdan Algısı Ölçeği”,“Hemşire İş Doyum Ölçeği”ve“Bakım Davranışları Ölçeği-30”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis H testleri, korelasyon ve Linear regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 28.57±6.19, %68'inin kadın olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin Vicdan Algısı Ölçeği'nden 63.36±12.13 puan aldıkları ve vicdan algısı düzeylerinin yüksek olduğu, Hemşire İş Doyumu Ölçeği'nden toplam 3.41±0.69 puan aldıkları ve iş doyum düzeylerinin yüksek, Bakım Davranışları Ölçeği-30'dan ise toplam 150.42±21.22 puan aldıkları ve bakım algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin vicdan algısına iş doyumları ve bakım davranışlarının etkisi olduğu belirlenmiştir (R=.398, Adjusted R2=.158, p=0.000). Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin vicdan algılarının yüksek olduğu, vicdan algılarının iş doyumu ve bakım davranışlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the effect of nurses' perception of conscience on job satisfaction and care behaviours. Material and Method: The research is of descriptive type. The population of the research working at Gaziantep Dr. Ersin Arslan Training and Research Hospital all nurses (950) and the sample consisted of 338 nurses determined by power analysis. Nurses were selected for the study by simple random sampling method. Data were collected online between June and November 2020.“Personal Information Form”,“Conscience Perception Scale”,“Nurse Job Satisfaction Scale”and“Caring Behaviours Inventory-30”were used to collect data. Number, percentage, mean, standard deviation, independent groups t test, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis H tests, correlate and Linear regression analysis were used to evaluate the data. Results: It was determined that the mean age of the nurses participating in the study was 28.57±6.19, and 68% of them were female. Nurses got a score of 63.36±12.13 from the Conscience Perception Scale and a high level of conscience perception, a total of 3.41±0.69 points from the Nurse Job Satisfaction Scale, and a high level of job satisfaction and a total of 150.42±21.22 points from the Care Behaviours Inventory-30. and care perceptions were found to be high. It was determined that nurses' perception of conscience was effective on their job satisfaction and care behaviours (R=.398, Adjusted R2=.158, p=0.000). Conclusion: It was determined that the nurses participating in the study had a high perception of conscience, and their perceptions of conscience positively affected their job satisfaction and caring behaviours.