Ortaokul öğrencilerinin uzaktan matematik eğitimi almaya ilişkin tutumlarının belirlenmesi
Determining the attitudes of secondary school students to take distance mathematics education
  1. Tez No: 728022
  2. Yazar: FATMA ADALAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN OFLAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, matematik öğretimi, tutum, ölçek geliştirme, Distance education, mathematics teaching, attitude, scale development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tüm dünyanın etkisi altında olduğu Covid-19 pandemisiyle 2019 bahar döneminden itibaren eğitim öğretim mecburi uzaktan eğitim ile sürdürülmüştür. Ortaokul öğrencilerinin bu süreçte neler deneyimledikleri, sürece karşı nasıl bir tutum içerisinde oldukları bilinmemektedir. Sürecin doğru yapılandırılabilmesi için de öğrencilerin matematik dersini aldıkları uzaktan eğitime karşı nasıl bir tutum sergilediklerinin belirlenmesi önem kazanmaktadır. Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin Covid 19 sürecinde uzaktan matematik eğitimi almaya ilişkin sergiledikleri tutum belirlenmiştir. Uzaktan matematik eğitimi almaya ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla ortaokul öğrencilerine araştırmacı tarafından geliştirilen“tutum ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında Sivas ilinde öğrenim gören 271 ortaokul öğrencisi dâhil edilmiştir. Ölçekten elde edilen veriler ile ölçeğin psikometrik yapısı Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör analizleri ile incelenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin uzaktan matematik eğitimi almalarına yönelik tutumlarının cinsiyet, okul türü ve sınıf seviyesine göre farklılaşma durumlarını belirlemek amacıyla t-testi ve varyans analizi hesaplamaları yapılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin uzaktan matematik eğitimi almalarına yönelik tutumlarının olumsuz yönde olduğu bulunmuştur. Cinsiyetin ortaokul öğrencilerinin uzaktan matematik eğitimi almaya yönelik tutumunda anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Okul türünün uzaktan matematik eğitimi almaya yönelik tutumları arasında devlet okulları lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Sınıf düzeyleri bazında ise 5. sınıf öğrencilerinin 8. sınıf öğrencileri ile; 6.sınıf öğrencilerinin 8.sınıf öğrencileri ile ve 7. sınıf öğrencilerinin 8. Sınıf öğrencileri ile uzaktan matematik eğitimi almaya yönelik tutumları arasında 5. , 6. ve 7. sınıfların lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the Covid-19 pandemic, which is under the influence of the whole world, education has been carried out with compulsory distance education since the spring of 2019. It is not known what secondary school students have experienced in this process and what attitude they have towards the process. In order for the process to be structured correctly, it is important to determine the attitude of the students towards distance education in which they take mathematics lessons. In this study, the attitudes of secondary school students towards distance mathematics education during the Covid 19 process were determined. The“attitude scale”developed by the researcher was applied to secondary school students in order to determine their attitudes towards distance mathematics education. 271 secondary school students studying in Sivas province in the 2020-2021 academic year were included in the research. The data obtained from the scale and the psychometric structure of the scale were examined with Exploratory and Confirmatory Factor analyses. T-test and analysis of variance calculations were performed to determine the differentiation status of secondary school students' attitudes towards distance mathematics education according to gender, school type and grade level. It was found that secondary school students' attitudes towards distance mathematics education were negative. It was found that gender did not show a significant difference in secondary school students' attitudes towards distance mathematics education. There was a significant difference in favor of public schools between the school type's attitudes towards distance mathematics education. On the basis of grade levels, 5th grade students and 8th grade students; A statistically significant difference was found between the attitudes of 6th grade students and 8th grade students and 7th grade students' attitudes towards distance mathematics education with 8th grade students in favor of 5th, 6th and 7th grades.