Covid-19 sürecinde ortaokul matematik dersinin uzaktan eğitim yoluyla uygulanmasının öğrenci ve öğretmen görüşleri çerçevesinde incelenmesi
An investigation of the application of secondary school mathematics lesson through distance education in the Covid-19 process in the frame of student and teacher views
- Tez No: 710432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Matematik Öğretimi, Ortaokul Öğrencileri, Matematik Öğretmenleri, Distance Education, Mathematics Teaching, Secondary School Students, Mathematics Teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı COVID-19 sürecinde uzaktan eğitimle yapılan matematik dersinin öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda incelenmesidir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden paralel (eş zamanlı) desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 35 ortaokul matematik öğretmeni ve 543 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, katılımcı öğretmenlerden araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ile öğrencilerden ise web tabanlı matematik dersi“Görüş Belirleme Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda web tabanlı matematik öğretimine yönelik görüşlerin, erkek öğrencilerin kız öğrencilerden, devlet okulunda okuyan öğrencilerin özel okulda okuyan öğrencilerden daha olumlu görüşe sahip oldukları tespit edilmiştir. Suriye uyruklu öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilere göre web tabanlı eğitim yöntemi boyutunda daha olumlu görüşte oldukları belirlenmiştir. Ayrıca 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin 7. ve 8. sınıf öğrencilerine göre web tabanlı matematik öğretimine daha olumlu baktıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul matematik öğretmenleri uzaktan eğitimle yapılan matematik dersinin ek sorumluluklar gerektirmesi, ölçme değerlendirme yapamama, öğrencilerin derse devam edememesi, imkânlarının eşit olmaması, derse dikkatlerini verememeleri şeklinde problemlerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Matematik öğretmenleri, bazı matematik dersi konularının anlatımında zorlandıklarını ve uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını, veli ile sürekli iletişim halinde olunması gerektiğini belirtmişlerdir. İçerik geliştirme, farklı materyal tasarımları kullanma, ders anlatım platformlarının geliştirilmesi, imkân eşitliğinin sağlanması yönünde önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the mathematics course taught with distance education in the COVID-19 process in line with the opinions of teachers and students. Parallel (simultaneous) design, one of the mixed research methods, was used in the research. The study group of the research consists of 35 secondary school mathematics teachers and 543 secondary school students. In the research, data were collected from the participating teachers with the help of the“Semi-Structured Interview Form”prepared by the researcher, and the webbased mathematics lesson“Opinion Determination Scale”from the students and the“Personal Information Form”prepared by the researcher. Descriptive analysis and content analysis techniques were used to analyze the obtained data. As a result of the analyzes made, it was determined that the views on web-based mathematics teaching were more positive for male students than female students, and students studying at public schools had more positive opinions than students studying at private schools. It has been determined that Syrian students have a more positive view of the web-based education method than students from the Republic of Turkey. In addition, it was concluded that 5th and 6th grade students viewed webbased mathematics teaching more positively than 7th and 8th grade students. Middle school mathematics teachers stated that they encountered problems such as the distance education mathematics course required additional responsibilities, the inability to make assessment and evaluation, the inability of the students to attend the lesson, the unequal opportunities, and the inability to pay attention to the lesson. Mathematics teachers stated that they had difficulties in explaining some mathematics lesson subjects and that distance education did not replace faceto-face education and that it was necessary to be in constant communication with parents. They made suggestions for content development, using different material designs, developing lecture platforms, and ensuring equality of opportunity.