COVİD-19 pandemi döneminde spor eğitimcilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi
Analysis of the physical activity levels of the sport instructors during COVID-19 pandemic
- Tez No: 728033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Fiziksel Aktivite, Pandemi, Spor, Spor Eğitimcisi, COVID-19, Physical Activity, Pandemic, Sports, Sports Trainers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Covid-19 salgınından dolayı ülkemizde vatandaşların sağlığını korumak için sosyal mesafe, hijyen ve karantina gibi çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Birey ve toplumun sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı öncülüğünde vatandaşları kalabalık yerlerden uzaklaştırmak ve evde kalmalarını sağlamak amacıyla birçok önlem alındı. Bu araştırma, Covid-19 pandemi döneminde spor eğitimcilerin fiziksel aktivite durumlarını incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmaya, 272 kadın, 228 erkek olmak üzere toplamda 500 katılımcı dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan spor eğitimcilerin sosya-demografik özellikleri bilgi formu ile fiziksel aktivite düzeyleri 'Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu' ile tespit edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Fiziksel aktivite düzeyleri ile yaş ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) arasında arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Fiziksel aktivite düzeylerinin cinsiyet ve eğitim düzeylerine göre incelenmesi için bağımsız örneklem t testi analizi, çalışma durumlarına göre incelenmesinde ise Varyans analizi (Anova) yapılmıştır. Spor eğitimcilerin fiziksel aktivite düzeylerinin Covid-19 Geçirme durumlarına göre eğitim düzeylerine göre bakıldığında anlamlı düzeyde farklılar olduğu gözlenmiştir. Spor eğitimcilerin yaşları ile fiziksel aktivite düzeylerinin negatif yönde, çok zayıf düzeyde ve anlamlı ilişkili olduğu gözlenmiştir. Beden Kitle İndeksi düzeyleri ile fiziksel aktivite düzeylerinin negatif yönde, çok zayıf düzeyde ve anlamlı ilişkili olduğu gözlemiştir. Spor eğitimcilerin çalışma durumlarına göre fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı düzeyde farklılık olmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, spor eğitimcilerin yaşlarının artması fiziksel aktivite düzeylerini azaltacağı, Covid-19 virüsüne yakalananların fiziksel aktivite düzeylerini düşüreceği söylenebilir. Spor eğitimcilerin Beden Kitle İndeksi değerlerine dikkat etmeleri, eğitim düzeylerinin arttıkça fiziksel aktivite konusunda daha duyarlı olmaları ve Covid-19 Virüsü' ne yakalanmama gibi noktalarada dikkat ederek fiziksel aktivite düzeylerini arttırılacağı söylenebilir. Spor eğitimcilerin fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi, yapılacak toplumsal uygulamalara örnek teşkil etmesi açısından hemde bilgilerini uygulama açısından katılımı teşvik edilerek toplumunda fiziksel aktivite yapacak şekilde politikalar ve planlanmaların yapılması önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Some measures such as social distancing, hygiene, and quarantine were started to be taken due to the Covid-19 outbreak in our country to protect the health of citizens. And also some measures were taken to prevent people from going to crowded places and ensure they stay at home under the guidance of the Ministry of Health for the protection of the individual and the society. This research aims to examine the physical activity levels of the sports trainers during the Covid-19 Pandemic. A total of 500 participants, 272 women and 228 men, were included in the research. Socio-demographic features of the sports trainers were detected with an information sheet, and physical activity levels were detected with the 'International Physical Activity Questionnaire Short Form'. Descriptive statistics frequency, percentage, mean, standard deviation, were calculated to analyze the data. And Pearson correlation analysis is preferred for the analysis of the relation between Physical Activity Levels, and age and Body Mass Index (BMI). Independent Samples t-test was used to analyze the physical activity levels based on the gender and level of education, Analysis of variance was used to analyze it based on the working status. It was observed that the physical activity levels of sports trainers differ significantly based on their level of education, status f going through Covid-19. It was observed that the age of the sports trainers and their physical activity levels were negatively, very weakly and significantly related. It was observed that the level of Body Mass Index and their physical activity levels were negatively, very weakly and significantly related. The working status of the sports trainers does not significantly affect their physical activity levels. Consequently, it can be said that the older the sports trainers get, the lower their physical activity levels get, and getting through covid-19 virus decreases the physical activity levels. Sports trainers can increase their physical activity levels by paying attention to points such as Body Mass Index values, being more aware of the physical activity as their education level increases, and not getting the Covid-19 virus. It has been suggested to make policies and plans to raise the interest in physical activity in the society by informing the sports trainers about physical activity, by encouraging participation in terms of setting an example for social practices to be made and also in terms of benefitting the knowledge of the sports trainers.