Development of hypoxia activatable G-quadruplex stabiliser for the regulation of gene expression
Gen anlatımı regülasyonu yapan hipoksi ile aktifleştirilebilir G-kuadrupleks stabilizatörlerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 728239
  2. Yazar: BÜŞRA UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜNDÜS ERBAŞ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: G-quadrupleks, Hipoksi, Onkogen Anlatımı, BODIPY, HIF1, G-quadruplex, Hypoxia, Oncogene Expression, BODIPY, HIF1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
DNA ve RNA üzerinde bulunan guanince zengin bölgeler Hoogsteen hidrojen bağıyla etkileşerek guanine-dörtlüsü oluşturabilirler. Guanin dörtlüleri arasındaki aromatik halkalar aracılığıyla oluşan - istiflenmesi G-kuadrupleks adı verilen motiflerin oluşmasını sağlar. Bu yapılar düzlemseldir ve stabiliteleri bazı ligandlar tarafından değiştirilebilir. G-kuadruplekslerin c-myc, c-kit, h-tert ve bcl-2 gibi onkogenlerin promotör bölgelerinde ve h-telo gibi bazı insan telomerlerinde bulunduğu bilinmektedir. G-kuadrupleksler polimeraz enziminin aktivitesini sekteye uğratarak gen ekspresyonunu engelleyebilir. Hipoksi yüksek metabolizma hızı, anormal kan damarları ve oksijen tedariğindeki düzensizliğe bağlı olarak bütün katı tümörlerde gözlemlenir. Kanser hücreleri, artan HIF1 trankripsiyon faktörü ekspresyonu aracılığıyla hipoksik koşullara adapte olabilir. HIF1 geninin promotör bölgesinde de G-kuadruplekslerin bulunduğu gözlemlenmiştir ve ekspresyonunu değiştirmek için bu G-kuadrupleksler stabilize edilebilirler. Tez projesi kapsamında, genel tümör markörü sayılan, oksijenin az olduğu indirgeyici ortamda aktifleşebilen G-kuadrupleks stabilizatörü tasarlanmıştır. Bu ajan - istiflemesi ve elektrostatik etkileşimle Guanin-dörtlüleri arasına girebilen ve G-kuadrupleksleri stabilize edebilen aromatik BODIPY-iskeletine sahiptir. Bu stabilizatörün inaktif hali nitrobenzil birimi içerir ve bu kısım BODIPY-iskeletindeki metil grupları ve nitrobenzil arasındaki sterik engel sebebiyle BODIPY-iskeletine neredeyse dik konumdadır. Bu koşullarda ajan guanin-dörtlüleri arasına giremez, hipoksik koşullarda enzimler aracılığıyla bu kısım indirgenir ve 1,6-eliminasyon reaksiyonlarıyla BODIPY-iskeletinden koparılır. Engellenmemiş düzlemsel yapısıyla aktifleşmiş ajan guanin-dörtlüleri arasına girebilir ve G-kuadrupleksleri stabilize edebilir. Sentezlenen ajanın aktifleşmiş halinin daha başarılı şekilde G-kuadrupleks stabilizasyonu yapabildiği gösterilmiş, onkogenlerin (c-myc, bcl-2) ve HIF1'nın ekspresyonunu hipoksik ortamda, önemli oranda engellediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Guanine-rich regions in DNA and RNA interact with each other via Hoogsteen hydrogen bonding and form G-quartets. - stacking derived from aromatic rings between G-quartets provides the formation of G-quadruplexes (G4). G4s are planar and their stability can be changed by certain ligands. G4s exist in promoter regions of some oncogenes including c-myc, c-kit, h-tert and bcl-2 and human telomeres, h-telo. Stabilized G4s interrupt polymerase enzyme to prevent gene expression. Hypoxia is observed in all solid tumors as a result of enhanced metabolism, aberrant blood vessels and oxygen supply. Cancer cells adapt to hypoxia by overexpressed HIF1 transcription factor which contains G4s in its promoter regions and can be stabilized to change its expression. Here in the thesis, a novel G-quadruplex stabilizer which is activated under hypoxic reducing environment characteristic to tumour, is designed. Hypoxia-activatable G-quadruplex stabilizer contains an aromatic BODIPY-backbone to intercalate between G-quartets via - stacking and electrostatic interactions therefore stabilize G4s. Inactive form of stabilizer has a nitrobenzyl moiety which is almost perpendicular to BODIPY backbone due to steric hindrance between nitrobenzyl and methyl groups of backbone. Therefore, the agent can not intercalate between G-quartets. The nitrobenzyl moiety is removed from backbone via reduction by enzymes of hypoxic environment followed by 1,6-elimination. Activated-agent with planar structure can intercalate between G-quartets and is shown to have enhanced G4 interaction and thereby expression of oncogenes (c-myc, bcl2) and HIF1 are decreased only under hypoxia.