Duygusal zekâ ve çalışan performansı ilişkisi: Nicel bir araştırma
The relationship between emotional intelligence and employee performance: A quantitative research
- Tez No: 728241
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Performans, Çalışan Performansı, Emotional Intelligence, Performance, Employee Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde gerek bireyler gerekse de iş dünyası açısından çevreyle kurulan ilişkilerde duygusal zekaya (EQ) sahip olma ve bunu en etkili şekilde kullanabiliyor olmanın önemi giderek artış göstermektedir. Duygusal zekası yüksek olan kişiler, kendilerini yeterince tanıyan, nelere ihtiyacı olduğunu bilen, duygularını yönetmeyi başaran ve etkili ilişkiler kurabilen kimselerdir. Dolayısıyla yüksek duygusal zekaya sahip bireyler, iş hayatında duygusal zekası düşük olan kişilere göre daha yüksek performans göstermekte ve başarılı olabilmektedirler. Buna bağlı olarak şirketler de çalışanlarında yalnızca IQ (Intelligence Quotient) denilen bilişsel zekayı dikkate almayıp, bunun yanında duygusal zeka yeterliliklerinin de belirli düzeyde olmasını beklemektedirler. Değişen dünya dinamikleri yeniliğe anında ayak uydurmayı ve üretilen mal ve hizmetlerin maksimum kalite standartları seviyesinde olmasını gerektirmektedir. Yüksek duygusal zekaya sahip kimseler bu yenilik ve değişimlere daha iyi uyum sağlayacak olup, performanslarını da olumlu yönde etkilemiş olacaklardır. Bu çalışmada duygusal zekanın çalışan performansıyla olan ilişkisi bir yerel yönetim örgütünde çalışanlar vasıtasıyla test edilmiş ve aralarında yüksek düzeyli bir pozitif ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda duygusal zeka, çalışan performansını önemli ölçüde etkilediği (β: 0.56) ortaya çıkartılmıştır. Bu durum, çalışan performansını artırmak amacıyla duygusal zeka yönüyle çalışanlara önem verilmesi ve geliştirilmelerini göstermesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
For both individuals and businesses, it has become more and more significant today to possess emotional intelligence (EQ) and use it in the most effective way in the relations established with the environment. People with high emotional intelligence are the ones who are adequately familiar with themselves, know exactly what they need, manage their emotions successfully and establish efficient relationships. Therefore, the individuals with high emotional intelligence demonstrate higher performance and prove to be successful in business life, as against those with low emotional intelligence. Hence, the companies do not only consider the cognitive intelligence called IQ (Intelligence Quotient) in their employees but also expect their emotional intelligence competencies to be at a certain level. Changing world dynamics require keeping up with the innovations instantly and maximum quality standards for the goods and services produced. People with high emotional intelligence are apt to accommodate quite well to such innovations and changes and they will surely have a positive impact on their performance. This study tests the relationship between emotional intelligence and employee performance through the employees of a local government organization and it discovered that there is a high-level positive relationship between them. In this context, it follows that emotional intelligence affects employee performance significantly (β: 0.56). This is important as it suggests that the employees should be given importance and improved in terms of emotional intelligence in order to enhance employee performance.