The role of emptiness on relationship between maternal narcissism and self-handicapping in adulthood: A mixed-method study
Boşluğun annesel narsisizm ile yetişkinlikteki kendini sabote etme davranışı arasındaki ilişkideki rolü: Karma bir araştırma
  1. Tez No: 728273
  2. Yazar: BUSE TUATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Annesel Narsizim, Kendini Sabote Etme, Boşluk Duygusu, Başa Çıkma Mekanizması, Karma Araştırma, Maternal Narcissism, Emptiness, Self-Handicapping, Coping Mechanisms, Mixed Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada yetişkinlikte kendini sabote etme ile ilişkili olarak boşluk üzerinden annesel narsizmin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Yaşları 18 ile 80 arasında değişen toplamda 404 (285 kadın, 119 erkek) katılımcı araştırmaya katıldı. Sırasıyla, karma araştırma yöntemi kullanıldı. Nicel kısımda Sosyodemografik Form, Boşluk Alt Ölçeği, Narsistik Kişilik Envanteri ve Kendini Sabote Etme ölçekleriyle veriler toplanmıştır. Aracılık analizinin sonuçları, annesel narsizmin boşluk yoluyla yetişkinlikteki kendini sabote etmeyi yordadağını gösterdi. Nitel kısımda, nicel araştırmaya göre yüksek boşluk puanı gösteren 14 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapıldı. Veriler tematik analiz kullanılarak analiz edildi ve datadan üç üst tema ortaya çıktı. İlki, boşluk deneyimi şu temaları içerir: (1) kendilikte tutarsızlık, (2) anlamsızlıkla ilişkili olarak boşluk, (3) hareketsizlik durumu olarak boşluk, (4) yakınlığın yokluğu olarak boşluk, (5) yalnızlığa partner his olarak boşluk, (6) bir yere ait olamama olarak boşluk ve (7) fiziksel deneyimler. İkincisi, boşluğun özellikleri şu temaları içerir: (1) duygulanım olarak, (2) durum olarak, (3) negatif atıflar ve (4) pozitif atıflar. Üçüncüsü, boşlukla başa çıkma mekanizmaları şu temaları içerir: (1) deneyimde kalma, (2) deneyimden uzaklaşma ve (3) kendini başkalarına kapatma. Nitel araştırma, boşluğun hem yastan kaynaklanan psişik acı hem de bir nesnenin eksikliğinden dolayı iç dünyadaki boşluk olduğunu gösterdi. Genel olarak, yüksek annesel narsizim, ayrışma sürecindeki ihlaller nedeniyle yetişkinlikteki düşük düzeydeki boşluk ve kendini sabote etme ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to explore the roles of maternal narcissism via emptiness in relation to self-handicapping in adulthood. A total of 404 participants (285 females, 119 males) aged between 18 and 80 were recruited. A mixed-method design was performed, respectively. In the quantitative part, the data was collected by Sociodemographic Form, Emptiness Subscale, Narcissistic Personality Inventory and Self-handicapping Scale. The results showed that emptiness mediated relationship between maternal narcissism and self-handicapping in adulthood. In the qualitative part, semi-structured interviews were conducted with 14 participants who shows high emptiness scores according to quantitative study. The data was analyzed using thematic analysis and three superordinate themes emerged from data. First, the experience of emptiness included following themes: (1) incoherence in self (2) as related to meaningless (3) as state of inertia, (4) as related to absence of intimacy, (5) as partner feeling to loneliness, (6) as feeling of monachopsis and (7) physical experiences. Second, the attributions of emptiness included following themes: (1) as affect, (2) as state, (3) positive attributions and (4) negative attributions. Third, coping mechanisms for emptiness included following themes: (1) staying in experience, (2) distancing from experience and (3) closing yourself down to other. The qualitative study showed emptiness is as both psychic pain resulting from mourning and empty space in the internal world due to a deficit of an object. In general, high levels of maternal narcissism was related to low levels of emptiness and self-handicapping in adulthood due to violations in separation process.