The motherhood experiences of women exposed to domestic violence in Turkey
Türkiye'de aile içi şiddete maruz kalmış kadınların annelik deneyimleri
  1. Tez No: 728272
  2. Yazar: ÖZGE ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Annelik, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Türk Kültürü, Domestic Violence, Motherhood, Mothering, Interpretative Phenomenological Analysis, Turkish Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de aile içi şiddete maruz kalan kadınların anneliklerini nasıl deneyimlediklerini derinlemesine anlamaktır. Bu nedenle kadınların evlilik, hamilelik, doğum sonrası, ayrılık ve ayrılık sonrası süreçlerinde aile içi şiddete ve anneliğe dair deneyimleri bu araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın amacına ulaşmak için aile içi şiddet öyküsü olan 6 anne ile çevrimiçi olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. 6 görüşmenin transkriptleri yorumlayıcı fenomenolojik analiz (YFA) ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre 4 üst tema oluşturulmuştur. Bunlar, kadınların kalma/ayrılma kararları için bir katalizör olarak annelik, değersizleştiren bir deneyim olarak annelik, aile içi şiddet bağlamında zorlayıcı ama güçlendirici bir deneyim olarak annelik ve son olarak, annelik kimliği gelişimi yoluyla büyüme' dir. Bu üst düzey temalar, psikanalitik, destekleyici ve kültürel bakış açılarından, sorgulayıcı bir şekilde mevcut literatürle tartışılmıştır. Daha sonra uygulamaya yönelik çıkarımlar ve çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları ele alınmıştır. Son olarak gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to gain an in-depth understanding of how women who are exposed to domestic violence experience motherhood in Turkey. Therefore, women's experiences of domestic violence and motherhood in the processes of marriage, pregnancy, postpartum, separation and post-separation were included this research. In order to achieve the aim of the research, semi-structured interviews were conducted online with 6 mothers who had a history of being subject to domestic violence. Transcripts of 6 interviews were analyzed by interpretative phenomenological analysis (IPA). According to the results of the analysis, 4 superordinate themes were found. They were motherhood as a catalyst for women's decision to stay/leave, motherhood as an experience that devalues women, motherhood as a challenging yet empowering experience in the context of domestic violence and finally, growth through maternal identity development. These superordinate themes were discussed with the existing literature interrogatively from the psychoanalytic, supportive and cultural perspectives. Then, implications for practice and the strengths and limitations of the study were handled. Finally, suggestions for the future studies were presented.