Tenisçilerde yorgunluğun propriyosepsiyona etkisinin incelenmesi
The effect of fatigue on proprioception in tennis player
  1. Tez No: 728466
  2. Yazar: MURAT FAKIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR SALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Propriyosepsiyon, Yorgunluk, Diz, Proprioception, fatigue, knee
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmanın amacı, tenisçilerde lokal yorgunluğun diz propriyosepsiyonuna etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya gönüllü olarak tenis geçmişi ortalaması 3,62±2,13 yıl olan 21 tenis sporcusu katılmıştır. Katılımcılar (yaş ortalaması 24,29±2,74 yıl, boy 1,77±0,07 metre, vücut ağırlığı 72,54±10,52 kg, vücut kitle indeksi 23,20±2,72 kg/m2, esneklik değerleri 156,52±7,60 derece, spor geçmişi 3,62±2,13 yıl ve haftalık antrenman süresi 6,76±3,49 saat) bu çalışmaya etik kurul onayı alındıktan ve onam formunu doldurduktan sonra katılmışlardır. Katılımcıların boy, kilo ölçümleri alındıktan sonra hamstring esneklik ölçümleri tamamlanmıştır. Devamında yorgunluk öncesi propriyosepsiyon ölçümü yapılmış, ısınma ve germe hareketleri sonrasında da ısınma sonrası propriyosepsiyon ölçümü yapılmıştır. Lokal yorgunluk protokolü sonucunda da yorgunluk sonrası propriyosepsiyon ölçümleri tamamlanmıştır. Propriyosepsiyon ölçümlerinin değerlendirilmesinde tekrarlayan ölçümlerin varyans analizi ANOVA testi kullanılmıştır. İkili eşleştirmelerde ikili karşılaştırma testi 'Pairwised Comprisons' testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için 'Pearson Moment Korelasyon analizi' yapılmıştır. Sonuç olarak 40o ve 60o ısınma sonrası mutlak açısal hata (MAH) skorları ısınma öncesine göre daha düşük bulunmuştur. Bu da ısınmanın önemini açıkça ortaya koymuştur. Isınma öncesi 40o ve 60o MAH skorları ve yorgunluk sonrası MAH skorları incelendiğinde yorgunluk sonrası skorların daha düşük olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla verilen lokal yorgunluğun diz eklemi propriyosepsiyonunu olumsuz yönde etkilemediği görülmüştür. Spor tecrübesi ve ısınma sonrası 60o MAH arasındaki ilişki incelendiğinde spor tecrübesi arttıkça ısınma sonrası propriyosepsiyon keskinliğinin attığı sonucuna ulaşılmıştır. Esneklik ve MAH skorları ilişkisi incelendiğinde anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of fatigue on knee proprioception in tennis player. Twenty-one tennis players with an average tennis history of 3.62±2.13 years participated in the study voluntarily. Participants (mean age 24.29±2.74 years, height 1.77±.07 meters, body weight 72.54±10.52 kg, body mass index 23.20±2.72 kg/m2, flexibility values 156.52±7.60 degree, sports history year 3.62±2.13 and training per week 6.76±3.49 hours) participated in this study after obtaining the approval of the ethics committee, by filling in the consent form. After the participants' height and weight measurements were taken, hamstring flexibility measurements were completed. Afterwards, proprioception measurement was made before fatigue, and after warming up and stretching, proprioception measurement was performed after warming up. As a result of the local fatigue protocol, post-fatigue proprioception measurements were completed. While performing statistics, the analysis of variance of repeated measurements Anova test was used in proprioception measurements. Pairwise comparisons test was also used. Pearson moment correlation analysis was performed to examine the relationship between the variables. As a result, absolute angular error (AAE) scores after warming up to 40o and 60o were found to be lower than before warming up. This clearly demonstrated the importance of warming up. When the 40o and 60o AAE scores before warming up and after fatigue were examined, it was found that the scores after fatigue were lower. Therefore, it was observed that the local fatigue given did not affect the knee joint proprioception. When the relationship between sports experience and 60oAAE after warm-up was examined, it was concluded that as sports experience increased, proprioception acuity increased after warm-up. When the relationship between flexibility and AAE scores was examined, no significant relationship was found.