Class consciousness in the novels of Jack London and George Gissing
Jack London'ın ve George Gissing'ın romanlarında sınıf bilinci
- Tez No: 728549
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE GÜNSELİ İŞÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: George Gissing, Jack London, Marksist teori, Natüralizm, Sınıf Bilinci, George Gissing, Jack London, Marxist theory, Naturalism, Class Consciousness
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada George Gissing ve Jack London'ın eserleri modern edebiyata katkıları açısından Marksist edebiyat teorisi ve natüralizm perspektifinden karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. George Gissing'in Demos ve New Grub Street gibi gecekondu romanları, sosyal eşitsizlikleri aydınlatmakta ve sınıf temelli bir toplumla sonuçlanan ekonomik, kültürel ve ideolojik baskıları açığa çıkarmaktadır. Benzer şekilde, Jack London'dan Martin Eden ve The Iron Heel, Amerikan toplumundaki sınıf tabakalaşmasını şiddetle eleştirmekte ve proleter bilincin ortaya çıkması üzerindeki belirleyici etkilerini vurgulamaktadır. Hem Gissing'in hem de London'ın romanları, baskıcı bir burjuvazinin üstünlüğü karşısında ezilen proletaryanın oluşturduğu eşit olmayan bir temelde gelişen toplumsal yapıyı son derece sarih bir şekilde yansıtır. İktidar temelli bir sistemde proletarya eğitim, edebiyat ve kültürel yönlerden baskıları meşrulaştıran bir sınıf bilinci kazanır. London ve Gissing'in eserlerinde, modernitenin yükselişiyle sınıf sisteminin hızla olumsuz bir yöne evrildiği, proleter sınıf bilincinin bunun etkisiyle modern toplum yapısının etkisi altına girdiği ve proleter politik bilincininin bu temelde oluştuğu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation comparatively studies George Gissing and Jack London with respect to their contribution to modern literature from the perspective of Marxist literary theory and naturalism. George Gissing's Demos and New Grub Street as slum novels illuminate social inequalities and expose economic, cultural and ideological suppressions which result in a class-based society. Similarly, Jack London's Martin Eden and The Iron Heel severely criticize class stratification in American society and emphasize its determining effects on the emergence of proletarian consciousness. Both Gissing's and London's works clearly define the social process through which the bourgeoisie, with its compulsive superiority, and the proletariat, with its oppressed inferiority, contribute to unequal but developing societies. In a power-based system, proletarian class consciousness identifies them as members of a class for whom educational, literary, and cultural oppressions are legitimized. London's and Gissing's works emphasize how class system developed rapidly and negatively with the rise of modernity and how consciousness of proletarian identity directly infused into the modern social structure to construct a political ideology.