Visual performance and fatigua of female workers in garment industry
- Tez No: 7285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ortho-rater, visual performance, garment industry, Critical flicker fusion, visual fatigue. 605.01.01. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET TEKSTİL SANAYİİNDE KADIN İSÇİLERİN GÖRSEL PERFORMANS VE YORGUNLU?U BENDAK, Salah-Eddine Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ÇİLİNGİR Canan. Aralık 1989, 94 sahife Bazı işlerin, çalışanların fizyolojik fonksyonlarını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada, hazır giyim sanayiinde çalışanların görsel fonksyonlarmın ne şekilde etkilendiği araştırılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, hazır giyim sanayiinde çalışan dikiş va kalite kontrol işçilerinin çalışma yıllarına bağlı olarak, görme fonksyonl arında bir bozulma olup olmadığı incelenmiştir. Bu bölümde ortho-rater aracılığıyla çalışanların görme düzeyleri belirlenmiş ve bir anket aracılığıyla da görmeye ilişkin yorgunluğun öznel değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde 8 saatlik bir çalışma günü içinde göz yorgunluğunun oluşumu kritik algı kaynaşma frekansı (CFF) yöntemi yardımıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Gene aynı yöntem kullanılarak üzerinde çalışılan kumaş renklerinin gÖ2 yorgunluğunu ne şekilde etkilediği araştırılmıştır. Ölçümlerin ve anket sonuçlarının istatistiksel değerlendirmeleri, bu iş dalında çalışanların görme etkinliklerinin yıllara göre değişme göstermediğini ancakgözlerin yanma, sulanma gibi bazx geçici rahatsızlıklar maruz kaldığını ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları gün içinde ki göz yorgunluğunun mesai sonuna doğru önemli ölçüde arttığını ve üzerinde çalışılan kumaş renginin göz yorgunluğu üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. Anahtar Sözcükler : Ortho-rater, görsel performans, hazır giyim sanayii, kritik algı kaynaşma frekansı, göz yorgunluğu, VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VISUAL PERFORMANCE AND FATIGUE OF FEMALE WORKERS IN TEXTILE INDUSTRY BENDAK, Salah-Eddine M.Sc. in IE Supervisor : Assoc. Prof. Dr. ÇÎLÎNGÎR, Canan December 1989, 94 pages Some works have chronic effects on workers. These chronic effects may cause deterioration one or more of the body functions of workers. The effects of work in garment industry on workers' visual functions were tested in this study. This was done by using an objective method which consisted of measuring visual functions of workers with different years of service, in garment industry by the ortho-rater and by using a subjective method which consisted of a question naire. Also the daily occurance of visual fatigue was investigated using the critical flicker fusion (CFF) method. The results show that visual performance of selected workers in garment industry significantly decrease during the workshift. The results also show that a high number of workers complained of one or more symptom of visual discomfort. But the results show that this fatigue and discomfort do not affect visual functions of workers. In other words, it can be said that working in garment industry do not have chronic effects on visual performance of workers. In this thesis, the effects of colors on visual IIIperformance were also -bested.It is proved here that different colors have different effects on visual performance.