Yatırım projelerinde fizibilite etütlerinin kullanılması: Bir gıda işletmesinin yatırım projesi fizibilite etüdü
Using feasibility studies in investment projects: Investment project feasibility study of a food business
- Tez No: 728639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ÇAĞLAR CERŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Investment, Feasibility, Feasibility study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yatırım projeleri, ekonomik kalkınmanın en önemli araçlarından biridir. Genel anlamda yatırım projesi, belirli bir zaman içinde, mal ve hizmetlerin üretimini arttırmak için, bazı olanaklar yaratma, genişletme ve geliştirmeye yönelik öneriler olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla, yatırım projeleri gerçekleştirilmeden önce çok dikkatli bir şekilde analiz edilmelidirler. Dünyadaki bütün ülkelerin ve ülkeler içinde yer alan bütün işletmelerin kıt kaynakları en verimli bir şekilde kullanmaya çalıştıkları bir ortamda, bu kaynakların büyük ölçüde harcanmasını gerektiren yatırım projelerinin önemi kuşkusuz çok büyüktür. Günümüzde hala yatırım projelerinin hazırlanmasında ve değerlendirilmesinde gerekli özenin gösterilmemesi, mikro düzeyde işletmeleri, makro düzeyde ise ülkeleri olumsuz yönde etkilemektedir. Yatırım yapmayı düşünen gerek işletmeler gerekse ülkeler olumlu sonuç alabilmek için öncelikle yatırımla ilgili çok iyi bir analiz ve planlama yapmaları gerekmektedir. Bu da fizibilite etütlerinin gereğince hazırlanmasına bağlıdır. Fizibilite etüdü, yatırım projelerinin tekno-ekonomik, finansal ve ekonomik analizlerinin en önemli bölümüdür. Anahtar Kelime: Yatırım, Fizibilite, Fizibilite Etüdü
Özet (Çeviri)
The investment projects are one the most important tools of economic development. In general, the investment project is defined as the suggestions made for creating new opportunities expansion and development with the aim of increasing the production of goods and services in a specific time period. So, they have to be analyzed very carefully before they are realized. Using scarce sources efficiently for their investments is an important factor for countries and individual firms within those countries. Invesment projects play an important role from this point of view. The lack of interest in investment projects and their evaluatıon is an important problem today both for firms at micro level and countries at macro level . The indivudual firms and countries intending to make investments should analyse and plan every detail for each condition in order to get more satisfactory results from their investments. It is obvious that, this also depends on appropriate feasibility etudies. Feasibility study is the most important part of the techno-economic, financial and economic analyses of the investment Project.