Mandibula sagittal split osteotomisinde osteotomi sırasında osteotomla uygulanan kuvvet vektörünün mediolateral yöndeki açı farkının fragmanlar üzerinde yarattığı stresin sonlu model analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of force vector applied with osteotom during osteotomy in mandibula sagital split osteotomy by finish model analysis of the stress created by the angle difference in the buccolingual direction on the fragments
- Tez No: 728686
- Danışmanlar: PROF. YAŞAR ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sagittal Split Osteotomisi, Kötü Bölünme, Sonlu Eleman Analizi, Osteotom Açısı, Stres Dağılımı, Sagittal Split Osteotomy, Bad Fracture, Finite Element Analysis, Osteotome Angle, Stress Distrubit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sagittal split osteotomisinde de her cerrahi müdahelede olduğu gibi komplikasyon kaçınılmazdır. Bu komplikasyonlardan biri kemikte aşırı stres birikimine bağlı kötü ve istenmeyen kırık hatlarının oluşmasıdır. Bu istenmeyen kırıkların, operasyon içinde çeşitli yöntemlerle tedavisi mümkündür. Fakat bu komplikasyon çözümleri, cerrahın tecrübesine ve yeteneğine göre zor olabilmektedir. Osteotomi açısının değişiminin kemik üzerinde yarattığı stres miktarına etkisinin nasıl olduğu ve bunun olası istenmeyen kırık hatlarının oluşumuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi ve Ay Tasarım Ltd. Şti.'de gerçekleştirildi. Çalışmada; mandibulada uygulanan sagittal split ostetomisi sırasında 2mm derinliğinde yapılan kortikal kemik osteotomisi ardından, kemik kesisinin devamı için kullanılan osteotomların ve bu osteotomların oluşturacağı 50N'luk iki kuvvet vektörünün kesi hattına dik ve mediolateral yönde 10'ar derecelik açı farklarının mandibula belirlenmiş referans noktalarında oluşturdukları stres değerleri, dağılımı ve yoğunlaşma bölgeleri model üzerinde incelendi. Araştırma üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile statik lineer analiz yapılarak gerçekleştirildi. Kuvvet uygulandığı esnada kemikte oluşan von misses stres, maksimum principal stres (tension- gerilme) ve minimum principal stres (compression - sıkışma) değerleri incelenmiştir. İncelenen bölgelerin değerleri, bölge bölge incelenmiş ve faklı kuvvet yönlerine göre analizi yapılıp karşılaştırılmıştır. Osteotom açısının kemik üzerinde yarattığı stres ve buna bağlı istenmeyen kırık hatlarının oluşum nedenleri ve önlemleri araştırıldığında, osteotom açısı yeterince dikkate alınmamıştır. Elde edilen veriler incelendği zaman bazı mandibula kemiği üzerinde ostetom açısının farklı stresler oluşturduğu görülmüştür. Buna bağlı olarak steotom açısının kompliasyonun önlenmesinde göz önünde bulundurulmasının gerekliliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Complications are inevitable in sagittal split osteotomy, as in any surgical intervention. One of these complications is the formation of bad and unwanted fracture lines due to excessive stress accumulation in the bone. It is possible to treat these unwanted fractures with various methods within the operation. However, these complication solutions can be difficult according to the experience and skill of the surgeon. It is aimed to evaluate how the change in the osteotomy angle affects the amount of stress on the bone and its effect on the formation of possible unwanted fracture lines. This research was conducted by Marmara University Faculty of Dentistry and Ay Tasarım Ltd. It was held in Sti. In the study; During bisagittal split osteotomy applied in the mandible, after the cortical bone osteotomy performed at a depth of 2 mm, the osteotomes used for the continuation of the bone incision and the 50N force vector created by these osteotomes, the stress values, distribution and concentration regions of the mandible created by the 10-degree angle differences perpendicular to the incision line and mediolaterally at the reference points of the mandible. examined on. The research was carried out by performing static linear analysis with three-dimensional finite element stress analysis method. Von misses stress, maximum principal stress (tension-tension) and minimum principal stress (compression) values that occur in the bone during the application of force were investigated. The values of the examined regions were examined region by region and analyzed and compared according to different force directions. When the stress created by the osteotome angle on the bone and the causes and precautions for the formation of undesirable fracture lines were investigated, the osteotome angle was not taken into account sufficiently. When the obtained data were examined, it was seen that the osteotome angle created different stresses on some mandible bones. Accordingly, it has been seen that the steotoma angle should be considered in the prevention of complications.