Farklı tekniklerle yapılan sagittal split ramus osteotomisinin başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the success of sagittal split ramus osteotomy with different techniques
  1. Tez No: 729993
  2. Yazar: ÖMER FARUK BOYLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR SANCAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bad split, Dal-Pont, Epker, Hunsuck, koyun mandibulası Obwegeser, sagittal split ramus osteotomisi, Wolford, Bad split, Dal-Pont, Epker, Hunsuk, Obwegeser, sagittal split ramus osteotomy, sheep mandible, Wolford
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızda sagittal split ramus osteotomisinde sıklıkla kullanılan Obwegeser, Dal Pont, Hunsuck, Epker ve Wolford modifikasyonlarını koyun mandibulalarında uygulayarak; süre, bad split ve mandibular sinirin konumunun karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: 125 adet taze koyun kafası üzerindeki deri, deri altı ve kas dokusu sıyrılmadan özel olarak tasarlanmış platforma yerleştirilmiştir. Koyun kafaları 5 ana gruba randomize olarak ayrılıp; Obwegeser, Dal Pont, Hunsuck, Epker ve Wolford modifikasyonları uygulanarak yapılan sagittal split ramus osteotomi işlemi sonrası operasyon sürelerinin ortalama değerleri, maximum, minimum ve standart sapma değerleri kaydedilmiştir. Sagittal split ramus osteotomisi sırasında meydana gelen bad splitlerin çeneler üzerindeki yeri ve sayısı kaydedilmiştir. Mandibular sinirin konumu sagittal split ramus osteotomisi sonrasında belirlenmiştir. Bulgular: Gruplara göre sağ ve sol süre ortalama değerleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0,050). Sonuç: Özellikle Wolford modifikasyonunda operasyon süresi daha uzun olmasına rağmen bad split oranı daha az görülmüştür. Yine Wolford modifikasyonunda mandibular sinir daha çok distalde konumlanarak sinir hasarı daha az olacağı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, by applying Obwegeser, Dal Pont, Hunsuck, Epker and Wolford modifications, which are frequently used in sagittal split ramus osteotomy, to sheep mandibles; It is aimed to compare the position of time, bad split and mandibular nerve. Material and Method: Sheep heads were placed on a specially designed platform without stripping the skin, subcutaneous and muscle tissue of 125 fresh sheep heads. The jaws are randomly divided into 5 main groups; After performing sagittal split ramus osteotomies with Obwegeser, Dal Pont, Hunsuck, Epker and Wolford modifications, the mean values, maximum, minimum and standard deviation values of the operation times were recorded. The location and number of bad splits on the jaws that occurred during sagittal split ramus osteotomy were recorded. The position of the mandibular nerve was determined after sagittal split ramus osteotomy. Results: A statistically significant difference was found between the mean values of the right and left times according to the groups (p0.050). Conclusion: Especially in Wolford modification, although the operation time was longer, the bad split rate was less. Again, in the Wolford modification, it was observed that the mandibular nerve would be positioned more distally and the nerve damage would be less.