Türlerarası ilişkiler bakımından Behçet Necatigil'in radyo oyunu ve şiiri
Radio an poetry of Behçet Necatigil's terms of relations between genres
  1. Tez No: 728697
  2. Yazar: ESRA ÖNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Necatigil, Radyo Oyunu, Radyo Tiyatrosu, Türlerarası İlişkiler, Behçet Necatigil, Radio Play, Radio Theatre, Interspecies Relations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Behçet Necatigil, şairliği ve radyo oyunu yazarlığı ile Türk edebiyatının en önemli isimlerindendir. Şiirleriyle edebiyat dünyasındaki varlığını güçlü bir şekilde hissettirmiş olan Behçet Necatigil'in radyo oyunları kaleme alması, bu türün gelişimi için çaba göstermesi ve oyunları ile şiirlerini aynı çizgide değerlendirmiş olması, bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Necatigil, Türk edebiyatında yeterince gelişim gösterememiş olan radyo tiyatrosunu, derinliği olan, sezginin öne çıktığı bir tür olarak görmüş ve bu düşüncesini de bizzat kaleme aldığı oyunlarıyla kanıtlamıştır. İlk şiirlerinden son şiirlerine dek değişmeyen bir öze odaklanmış olan ve şiirlerini bu öz çerçevesinde kaleme alan Necatigil, kullandığı temalarla, imgelerle, mekânlarla, motiflerle vs. aynı çerçeveyi radyo oyunlarında da kurmuştur. Bu durum iki tür arasındaki ayrışmaz bağlantıyı açığa çıkarmaktadır. Behçet Necatigil'in bu türün yetkin örneklerini vermiş olması, radyo oyunu ile şiiri birbirine“en”yakın iki tür olarak değerlendirmesi ve kendi oyunlarında da bu yakınlığı her açıdan kurmuş olması, bu çalışmayı şekillendirmiştir. Bu çalışma ile birlikte bir tür olarak radyo oyununa, Behçet Necatigil'in radyo oyunu yazarlığına, oyunlarının içeriğine ve iki tür arasındaki ilişkilere, ortaklıklara temas edilmiştir. Çalışmanın temelini Behçet Necatigil'in“şiirlerimin agrandismanı”dediği radyo oyunları oluşturmakla birlikte, iki tür arasındaki ortaklıklar ortaya koyulurken de radyo oyunlarından hareketle şiire bir yaklaşım söz konusu olmuştur. Türlerarası ilişkiler bağlamında iki tür arasında birçok paralellik tespit edilmiş ve bunlar“ortak fikirler”adı altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Behçet Necatigil is one of the most important names of Turkish literature with his poetry and radio play writing. The starting point of this study is that Behçet Necatigil, who made his presence felt strongly in the literary world with his poems, wrote radio plays, tried to develop this genre, and evaluated his plays and poems in the same line. Necatigil saw radio theater, which had not developed enough in Turkish literature, as a genre with depth and intuition, and proved this idea with the plays he wrote himself. Focusing on an unchanging essence from his first poems to his last poems, and penning his poems within the framework of this essence, Necatigil uses the themes, images, places, motifs, etc. He established the same framework in radio plays. This reveals the inseparable connection between the two species. The fact that Behçet Necatigil gave competent examples of this genre, evaluated radio play and poetry as the two“closest”genres to each other, and established this closeness in every aspect in his own plays, shaped this study. In this study, the radio play as a genre, the authorship of Behçet Necatigil's radio play, the content of the plays, the relations and partnerships between the two genres have been touched upon. While the radio plays, which Behçet Necatigil called“the endowment of my poems”, form the basis of the study, an approach to poetry was made based on radio plays while revealing the partnerships between the two genres. In the context of interspecies relations, many parallels have been identified between the two species and these have been discussed under the name of“common ideas”.