Z kuşağının vergi ahlakı ve vergi bilinci: Eskişehir ili örneği
Tax morale and tax awareness of generation Z: The case of Eskişehir province
  1. Tez No: 728698
  2. Yazar: MUSTAFA TOPSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Ahlâkı, Vergi Bilinci, Kuşaklar, Z Kuşağı, Kruskall-Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi, Tax Morale, Tax Awareness, Generations, Generation Z, Kruskall-Wallis Test, Mann-Whitney U Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmada kuşaklar halinde gruplandırılan bireylerin, vergi ahlâkı ve vergi bilinci kavramlarına ilişkin tutum ve düşünceleri arasındaki farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bununla birlikte bireylerin vergi kavramı açısından birbirleri hakkındaki düşüncelerin ve Z Kuşağının gelecekte vergiye karşı nasıl bir tutum içerisinde olacağının tespiti araştırmanın diğer amaçlarını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın evrenini, Eskişehir ili sınırları içerisinde ikamet eden 15-55 yaş aralığındaki 532.540 birey oluşturmaktadır. Araştırmada bireylerin düşüncelerini tespit etmek amaçlı kullanılan anket yöntemi sonucu elde edilen veriler Kruskall-Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi ve çapraz tablolar kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada vergi ödemenin kutsal bir görev olduğu, vergi ödemenin ahlâk ve etik ile ilişkili olduğu ve vergi ödemenin vicdani rahatlık yarattığına yönelik düşüncelerde Z Kuşağının en düşük, X Kuşağının ise en yüksek ölçek ortalamasına sahip olduğu sonuçları elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen farklı bir bulgu ise dini inançlarına bağlı bireylerin vergiye daha iyi uyum gösterdiğine yönelik düşüncelerde, Z Kuşağı en düşük ölçek ortalamasına sahipken X Kuşağının en yüksek ölçek ortalamasına sahip olduğudur. Ayrıca araştırmada, katılımcıların vergilendirmenin adil olmadığını düşündüklerinde veya ekonomik sorunların yoğunlaştığı durumlarda vergi kaçırmanın normal bir davranış olarak görülebileceğini ifade ettikleri görülmektedir. vi Araştırmada kuşakların birbirleri hakkındaki düşünceleri ve Z Kuşağının vergilendirmeye yönelik gelecekteki tutum ve davranışlarına yönelik elde sonuçlarda; X ve Y Kuşakları, Z Kuşağının vergi hakkında kendileri kadar bilgi sahibi olmadıklarını, 25 yaş üzerindeki bireylerin vergi uygulamalarına gereken önemi vermediklerini ve gençlerin yüksek vergi yükünden dolayı vergi mükellefi olmak istemediklerini düşünmektedirler. Araştırmada elde edilen bir diğer sonuç ise 15-17 yaş aralığındaki katılımcıların vergi bilinçlerinin yeterli düzeyde olmadığıdır. Bununla birlikte 15-24 yaş aralığındaki katılımcıların %60'ının gelecekte vergisini tam olarak ödemeyi düşündükleri ve gelecekte vergi kaçırma düşüncesine sahip olmadıkları sonuçları elde edilmiştir. Katılımcıların bir kısmının olumlu bir düşünce yapısına sahip olmasıyla birlikte 15-24 yaş aralığındaki katılımcıların %30'unun vergiye yönelik olumsuz bir tutum içerisinde olabileceklerini belirttikleri de görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to reveal the differences between the attitudes and thoughts of individuals grouped in generations, regarding the concepts of tax morale and tax awareness. In addition, the other aims of the research are to determine the thoughts of individuals about each other in terms of the concept of tax and how Generation Z will have an attitude towards taxation in the future. In this direction, the population of the research consists of 532,540 individuals between the ages of 15-55 residing within the borders of Eskişehir province. The data obtained as a result of the survey method used in the research to determine the thoughts of the individuals were analyzed using the KruskallWallis Test, the Mann-Whitney U Test and cross tables. In the research, it was found that the Z Generation had the lowest and the X Generation had the highest scale average in the thoughts that paying taxes is a sacred duty, paying taxes is related to morality and ethics, and paying taxes creates a inner peace. A different finding obtained in the study is that while the Z Generation has the lowest scale average, the X Generation has the highest scale average in the thoughts that individuals who adhere to their religious beliefs are better able to comply with taxation. In addition, it is seen in the research that the participants stated that tax evasion can be seen as a normal behavior when they think that taxation is not fair or when economic problems intensify. viii In the research, in the results obtained about the thoughts of the generations about each other and the future attitudes and behaviors of Generation Z towards taxation; Generations X and Y think that Generation Z does not know as much about tax as they do, individuals over the age of 25 do not give due importance to tax practices, and young people do not want to be taxpayers because of their high tax burden. Another result obtained in the research is that the tax awareness of the participants in the 15-17 age group is not at a sufficient level. In addition, 60% of the participants between the ages of 15-24 thought to pay their taxes in full in the future and did not have the idea of tax evasion in the future. While some of the participants have a positive mindset, it is also seen that 30% of the participants between the ages of 15-24 stated that they may have a negative attitude towards taxes.