Çocuk istismarını önlemede din eğitiminin rolü
The role of religious education in preventing child abuse
  1. Tez No: 728702
  2. Yazar: RUKİYE GÖGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Eğitim, Çocuk İstismarı, Din Eğitimi, Child, Education, Child Abuse, Religious Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Çocuk istismarı uzun zamandır toplumlarda var olan bir problemdir. Son yıllarda farklı alanlarda konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmaların artması, medyanın çocuk istismarı haberlerine çokça yer vermesi toplumun dikkatini bu konuya çekmiştir. Çocuk istismarına neden olan faktörler çok yönlüdür. Bu yüzden tıp, hukuk, psikoloji, eğitim alanında konuyla ilgili çalışmalar yapılmakta ve yapılmaya devam etmektedir. Din eğitimi de çocuk istismarı probleminin önlenmesinde önemli bir rolü bulunan bir alan olmasına karşın konuyla ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu ihtiyaçtan dolayı çalışmamızın amacı, çocuk istismarına neden olan faktörleri göz önünde bulundurarak çocuk istismarını önlemede din eğitiminin nasıl bir rolü olduğunu ortaya koymaktır. Bu bağlamda yaygın ve örgün eğitim kurumlarında verilen din eğitiminin çocuk istismarını önlemede nasıl katkı sunacağına dair önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmada çocuk istismarı konusu ile ilgili literatür incelemesi ve görüşme yöntemi kullanılmıştır. Aynı zamanda Sivas ilinde sevgi/çocuk evlerinde çalışan din görevlileriyle mülakat yapılmış ve alınan cevaplar göz önünde bulundurularak istismara uğrayan çocuklara nasıl bir din eğitimi verildiği ve bu eğitimin nasıl daha etkili hale getirilebileceğine dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Child abuse is a problem that has existed in societies for a long time. In recent years, the increase in scientific studies on the subject in different fields and the media's frequent coverage of child abuse has attracted the attention of the public to this issue. The factors that cause child abuse are multifaceted. Therefore, studies are carried out and continue to be conducted in the fields of medicine, law, psychology and education. Although religious education is an area that has an important role in preventing the problem of child abuse, there are not enough studies on the subject. Due to this need, the aim of our study is to reveal the role of religious education in preventing child abuse by considering the factors that cause child abuse. In this context, suggestions have been made on how religious education provided in non-formal and formal education institutions can contribute to preventing child abuse. In this study, literature review and interview method on child abuse was used. At the same time, interviews were made with religious officials working in love / children's homes in the province of Sivas, and recommendations were made on what kind of religious education abused children were given and how to make this education more effective, taking into account the answers received.