Necip Fazıl'ın Aynadaki Yalan ve Rabindranath Tagore'un Gora romanlarında kendini arayış
Analytical approach of self quest in the novels of Necip Fazıl's Aynadaki Yalan and Rabindranath Tagore's Gora
- Tez No: 728703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kendini Arayış, Din, Milliyetçilik, Dostluk, Aşk, İnsan Severliği, N. Fazıl Kısakürek R. Tagore, Aynadaki Yalan, Gora, Self Quest, Lie in The Mirror, Gora, İslamic Approach, Humanity, Religion, Nationalism, Friendship, Love, R. Tagore, N. Fazıl Kısakürek
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Rabindranath Tagore'un Hindistan'da İngiliz egemenliği dönemine ait Gora romanı ve Türk edebiyatının önemli şairlerinden Necip Fazıl'ın Aynadaki Yalan romanları üzerine karşılaştırmalı bir değerlendirmedir. Necip Fazıl, Aynadaki Yalan adlı romanını son günlerinde 1960'larda, Tagore ise İngilizlerin Bangal bölge'yi bölünme politikasının ardından 1900'lerde Gora'yı kaleme almıştır. Edebi anlamda Gora;“Adil yüzlü”(Oğlan) ve Aynada Yalan olarak Aynaya'nın Yalan'ı denilebilir. Bu çalışmanın odak noktası; iki yazarın hayatı ve adı geçen romanlarda öz arayışları üzerindeki ortak noktaları belirleme şeklinde ifade edilebilir. Türkiye ve Hindistan zengin tarihi, kültürü ve edebiyatı ile iki büyük memlekettir. Bu sebeple birçok açıdan birbirlerinden farklı olmaları doğaldır. Bu iki yazarı araştırdığımızda birçok farklılık görebiliriz. Bu nedenle, ilgili çalışmalarda kendini sorgulamanın farklı yollarını görmekteyiz. Tagore insancıl, Necip Fazıl ise ona göre daha fazla dindardır denilebilir. Tagore'un, Gora'da hayırsever bir yaklaşımı, Necip Fazıl'ın Aynadaki Yalan'da ise İslami bir benlik arayışı yaklaşımı benimsemesinin nedeni buna bağlanabilir. Hem Tagore hem de Necip Fazıl, kahramanlarını yolculuklarının sonuna ulaştırmak için farklı yolları benimsemektedir. Aynadaki Yalan, Gora'yla kıyaslandığında kendini bulma hissine daha çok sahiptir. Öte yandan, Gora romanının kendine has özellikleri olduğu söylenebilir. Gora merkezde tek bir konuya değil birden fazla konuya sahiptir. Milliyetçilik, hümanizm, öz arayış, din, dostluk ve aşk hikâyesi bu konular arasında gösterilebilir. Bu açıdan Gora bize büyük bir sahne ile daha renkli bir resim vermektedir. Birbirinden çok uzak 4 coğrafyalarda bulunan bu iki yazar arasında daha önce hiçbir çalışma olmaması sebebiyle bir karşılaştırma yapılmasının edebiyat literatürüne bir kazanç olacağı varsayılarak bu çalışmanın gerekli olduğu düşünülmüştür. Bu sebeple, iki yazarın yaşamlarının karşılaştırılmasının küçük bir bölümü çalışmaya eklenmiş ancak araştırmanın konusundan sapmamak adına daha fazla ayrıntıya yer verilmemiştir. Aynı şekilde Gora ve Aynadaki Yalan romanları analiz edilmiş. Kendini arayış ekseninde iki roman karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a comparative evaluation of Rabindranath Tagore's novel Gora, which belongs to the period of British rule in India, and Necip Fazıl's novel Lie In The Mirror, one of the important poets of Turkish literature. Necip Fazıl wrote his novel, Lie in the Mirror, in his last days, in 1960s and Tagore wrote down the Gora after the division policy of Bangal of britishers, in 1900s. In literary sense Gora; It can be said that“fair-faced”(Boy) and Lie in the Mirror as Lie of the Mirror. The focus of this study can be expressed as determining the common points of the lives of the two authors and their search for self in the mentioned novels. Turkey and India are two great countries with rich history, culture and literature. Therefore, it is natural that they differ from each other in many respects. When we research these two authors, we can see many differences. For this reason, we see different ways of questioning oneself in related studies. It can be said that Tagore is humanitarian, and Necip Fazil is more religious than him. This may be the reason why Tagore adopts a benevolent approach in Gora and Necip Fazıl adopts an Islamic self-seeking approach in Lie In The Mirror. Both Tagore and Necip Fazıl adopt different paths to get their heroes to the end of their journies. Compared to Gora, Lie in the Mirror has more of a sense of self-discovery. On the other hand, it can be said that Gora novel has its own characteristics. Gora does not have a single subject at the center, but multiple subjects. Nationalism, humanism, self-seeking, religion, friendship and love story can be shown among these topics. In this respect, Gora gives us a more colorful picture with a big scene. Since there has been no previous study between these two authors, who are located in geographies far from each other, it is 6 thought that this study is necessary, assuming that making a comparison will be a gain for the literature. For this reason, a small part of the comparison of the lives of the two authors is included in the study, but no more details are included in order not to deviate from the subject of the research. Similarly, the novels Gora and Lie In The Mirror were analyzed. Two novels were compared on the axis of self-seeking.