Muhammed b. el-Huseyn el-Berkal'î ve Hâşiyetu'l-Berkal'î ale'l-Kâfiye adlı eseri inceleme ve edisyon kritik
Muhammed b. el-Huseyn el-Berkal and Hâşiyetu'l-Berkal'al ale'l-K-fiye review and edition critical
  1. Tez No: 728831
  2. Yazar: SAFAA SAWSAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagati, Nahiv, el-Berkal'î, Hâşiyetu'l-Berkal'î, el-Hubeysî, el-Muvaşşah, İbnu'l-Hâcib, el-Kâfiye, Arabic Language and Rhetoric, Sentax, al-Barqal'î, Hâşiyetu'l-Barkal'î, al-Hubaysî, al-Muwashshah, Ibnu'l-Hâcib, al-Kâfiye
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 535
Özet
Hayatlarımızı geçmişle yeniden birleştirmemiz gerekir. Bu bağı ihmal etmek büyük bir problemdir. Çünkü açıklanan ve var olan bir şeyi açıklamak için zaman kaybıdır. Süreklilik fikri, sıfırdan başlamak değil, başkalarının başlattığını devam ettirmek anlamına gelir. Tahkîk, medeniyet inşasına yeniden başlaması için bir başlangıç noktası ve bir başlangıç olabilecek multidisipliner irtibatlı, bilimsel bir materyal sağlar. Araştırma, Hâşiyetu'l-Berkal'î ala'l-Muvaşşah adlı eser ve onuncu yüzyılın ilk yarısında yaşamış müellifi el-Berkal'î hakkındadır. O, terâcim ve tabakat kitapları müelliflerinin kendisine değinmedikleri ve hakkında araştırma yapmak ve terceme-i hayatını vermek noktasında hakkettiği ilgi ve önemi vermedikleri büyük bir âlimdir. el-Berkal'î'nin Hâşiye'sinden, el-Berqal'î'nin dil ilimlerini, mantık ve felsefeyi harmanlayan çok yönlü bir âlim olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca el-Hâşiye'si de el-Berkal'î'nin dilbilim ve felsefî birikimini ortaya koymaktadır. el-Berkal'î'nin el-Hâşiye'si ile el-Curcânî'nin el-Hâşiye'si karşılaştırıldığında el-Berkal'î'nin ilminin el-Curcânî'nin ilmine yakın olduğu görülmektedir. el-Curcânî, meşhur tanınan bir âlimdir. Ayrıca el-Berkal'î'nin üslubu, bize Osmanlı İmparatorluğu'ndaki araştırma üslubunu ve onların tüm dilbilimleriyle ilgilendiklerini de açıklamaktadır. Araştırma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm: el-Kâfiye ve yazarı, el-Muvaşşah ve yazarı, el-Berkal'î ve el-Hâşiye'sini konu edinmektedir. İkinci bölüm, elyazma eserin incelenmesine tahsis edilmiştir: Kitabın tanımı, kitabın aslı, elyazmanın nüshaları, el-Berkal'î'nin el-Hâşiye'si ile el-Curcânî'nin el-Hâşiye'sinin karşılaştırılması, el-Berkal'î'nin terimleri ve el-Hâşiye'sinin içerdiği kaynaklar ve terimler, el-Berkal'î'nin istişhatta kullandığı deliller ve illetler ve elyazmanın fotoğrafları. Üçüncü bölüm, tahkikli metne tahsis edilmiştir. Bu bölümde nüshalar karşılaştırılmış, bazı meseleler açıklanmış ve dipnotta yorum yapılmıştır. Araştırma, araştırma sırasında ulaşılan en önemli sonuçların zikredildiği sonuçla bitirilmiştir. el-Berkal'î, eserinin başında bu kitabın o dönemde Emir'in isteği üzerine yazıldığından bahsetmiştir. Bu durum, kitabın el-Berkal'î'ye aidiyetini netleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
We need to reconnect our lives with the past. Neglecting this link is a big problem. Because it is a waste of time to explain something that is explained and exists. The idea of continuity means not starting from scratch, but continuing what others have started. Investigation provides a multidisciplinary connected, scientific material that can be a starting point and a beginning for civilization rebuilding. The research is about the work named Hâşiyetu'l-Barqal'î ala'l-Muwashshah and its author al-Barqal'î who lived in the first half of the tenth century. He is a great scholar that the authors of terâcim and tabakat books do not refer to him and do not give the attention and importance he deserves in terms of doing research and giving his life of translation. From al-Barqal'î's al-Hâşiye, it is understood that al-Barqal'î's is a versatile scholar who blends language sciences, logic and philosophy. In addition, al-Hâşiye also represents the linguistic and philosophical knowledge of al-Barqal'î. When al-Barqal'î's al-Hâşiye is compared with that of al-Jurjani, it is seen that the knowledge of al-Barqal'î's is close to that of al-Jurjani. al-Jurjani is a well-known scholar. In addition, al-Barqal'î's style explains to us the research method used in the Ottoman Empire and their rational interventions in all language sciences. The research consists of an introduction and three sections. The first section is about al-Kafiye and its author, al-Muwashshah and its author, al-Barqal'î and al-Hâşiye. The second section is devoted to the study of the manuscript: the description of the book, the origin of the book, the copies of the manuscript, the comparison of al-Barqal'î's al-Hâşiye with al-Jurcânî's al-Hâşiye, terms and references and terms contained in al-Hâşiye, delils and ta'lîls used by al-Barqal'î in istişhat and pictures of the manuscript. The third section is devoted to the revised text. In this section, the copies are compared, some issues are explained and comments are made in the footnote. The research was concluded with the result in which the most important results reached during the research were mentioned. At the beginning of his work, al-Barqal'î stated that this book was written upon the request of that period's Emir, which made the attribution of al-Barqal'î to his book clear.