Entelektüel sermayenin işletme performansına etkisini inceleyen modellerin karşılaştırmalı analizi: TR61 bölgesinde bulunan ortabüyüklükteki işletmeler üzerine bir araştırma
A study on models examining the effect of intellectual capital on business performance
- Tez No: 728959
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA, PROF. DR. İSA İPÇİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi, Entelektüel Sermaye, Performans, İşletme Performansı, Knowledge, Knowledge Management, Intellectual Capital, Performance, Business Performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Maddi olmayan varlıklar günümüzde değer yaratan temel varlıklardan biri olarak gösterilir ve bu nedenle entelektüel sermaye işletmelerin performansını etkileyen hayati bir unsurdur. Bilgi çağında işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için performans değerlendirme çalışmaları yaparken, maddi varlıklarla birlikte maddi olmayan varlıkları ifade eden entelektüel sermaye üzerine de yatırımlar yapmaktadır. Bu çalışmanın amacı entelektüel sermayenin boyutları olan insan sermayesi, müşteri sermayesi ve yapısal sermayenin işletme performansına etkisini açıklayan modelleri karşılaştırma ve incelemektir. Çalışmanın örneklemini TR61 bölgesi olarak tanımlanan Antalya, Isparta ve Burdur'da faaliyet gösteren KOSGEB'in“Orta Büyüklükteki İşletme”tanımına uyan orta büyüklükteki 290 işletme oluşturmaktadır. Yapılan analiz sonuçlarına göre entelektüel sermaye boyutlarından yapısal sermayenin bütün modellerde işletme performansı üzerinde pozitif yönlü bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. İnsan sermayesinin işletme performansı üzerinde herhangi bir etkisi tespit edilememiştir. Müşteri sermayesi ise bakılan dört farklı modelin üçünde etkisi tespit edilirken birinde tespit edilememiştir. Unsurlar arasındaki ilişkiye bakıldığında ise İnsan sermayesi ile müşteri sermayesi arasında bakılan tüm modellerde pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur. Benzer şekilde müşteri sermayesi ile yapısal sermaye arasında da bakılan tüm modellerde pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. İnsan sermayesi ile yapısal sermaye arasında ise bakılan dört modelin birinde ilişki tespit edilemezken, diğer üç modelde pozitif yönlü bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Intangible assets are shown as one of the core assets that create value today, therefore intellectual capital is a vital element that affects the performance of businesses. In the information age, while conducting performance evaluation studies and investing in intellectual capital in order to provide competitive advantage businesses are also investing in intangible assets along with tangible assets. The aim of this study is to compare and examine the models that explain the effects of intellectual capital dimensions such as human capital, customer capital, and structural capital on business performance. The sample of the study consists of 290 mediumsized enterprises that comply with KOSGEB's“Medium-Sized Enterprise”definition, operating in Antalya, Isparta, and Burdur, which is defined as the TR61 region. According to the results of the analysis, it has been determined that structural capital, one of the dimensions of intellectual capital, has a positive effect on business performance in all models. In the information age, while conducting performance evaluation studies and investing in intellectual capital in order to provide competitive advantage businesses are also investing in intangible assets along with tangible assets. No effect of human capital on business performance has been determined. Customer capital, on the other hand, was detected in three of the four different models examined, except one. When we look at the relationship between the elements, there is a positive relationship between human capital and customer capital in all models. Similarly, a positive relationship was found between customer capital and structural capital in all models examined. While no relationship was found between human capital and structural capital in one of the four models, a positive relationship was observed in the other three models.