Thi-Qar idari bölgesi'nde birincil sağlık merkezlerindeki hemşirelerin leishmaniasis hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi
Assesment of nurses knowledge towrard leishmaniasis at primary health care centers in Thi-Qar province
- Tez No: 729092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANUÇİÇEK YÜCESAN, DR. ALAA M. TUAMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Hemşireler, Leishmaniasis, Assesssment, Nurses, Leishmaniasis
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kutanöz leishmaniasis, cildi enfekte eden, kızarıklıkların ve kronik ülserlerin görüldüğü, zoonotik bir hastalıktır ve bu nedenle zoonotik ve antroponik hastalıklar grubuna girer. Bu ise söz konusu hastalığın hayvanlardan insanlara ve insanlar arasında bulaşabileceği anlamına gelir. Bu hastalığa nemli veya su ortamlarında üreyen tek hücreli bir parazit olan Leishmania cinsi neden olur. Kum sineği olarak bilinen dişi kan emici tarafından yayılır ve rezervuarlığını omurgalı hayvanlardan köpekler oluşturur. Leishmaniasis, yoksulluk ve sağlık faktörleri ile doğrudan ilişkilidir. Sağlığın korunması için yaşam tarzı, kaynak mevcudiyeti ve kullanılabilirliği önemlidir. Ancak sosyal, çevresel ve iklimsel faktörler de hastalığın epidemiyolojisini doğrudan etkiler. Bu çalışma, 2020 yılında Thi-Qar Valiliğine bağlı birinci basamak sağlık merkezlerinde çalışan hemşirelerin leishmaniasis hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada birinci basamak merkezlerinde hemşirelik bölümünden, 9 merkez ve 339 hemşire ile tanımlayıcı bir çalışma ve deneysel olmayan bir tasarım yapılmıştır. Örneklem 179 erkek ve kadın hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Anket, kutanöz leishmaniasis hakkında genel bilgi, kutanöz leishmaniasis hakkında bilgi kaynağı, kutanöz leishmaniasis'in bulaşması hakkında farkındalık (bilgi), hastalığa neden olan vektörün özellikleri ve üreme yerleri hakkında farkındalık (bilgi), ve kutanöz leishmaniasis'in klinik belirtilerine ilişkin farkındalık (bilgi) konusunda yapılmıştır. İstatistiksel veri tabanı ve tabloları geliştirmek için SPSS versiyon 24 yazılımı kullanılmıştır. Kutanöz leishmaniasis hakkındaki bilgilerle ilgili olarak, 179 hemşirenin enfeksiyonu duyduğu veya okuduğu ve katılımcıların yarısından fazlasının konu hakkında düzenli bilgisinin olduğu belirlenmiştir. Örneğe ilişkin enfeksiyon bilgisi açısından katılımcıların %84,91'inin Leishmaniasis enfeksiyonu hakkında yeterli bilgisi olduğu, buna karşın katılımcıların %15'inin yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlenmiştir Çalışma sonucunda; Thi-Qar vilayetindeki hemşirelik personelinin Kutanöz Leishmaniasis hakkında yeterli bilgiye sahip olduğu ve çoğunluğunun bu hastalığı önlemek için yapılması gereken uygulamaları en iyi şekilde yerine getirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cutaneous leishmaniasis is a zoonotic disease that infects the skin, in which rashes and chronic ulcers appear, and it is classified within the group of zoonotic and anthroponic diseases. This means that it can be transmitted from animals to humans and between people. It is caused by parasite of the genus Leishmania, a single-celled, predatory organism that breeds in humid or aquatic environments. It is spread by a female bloodsucker , known as a sand fly, which forms its reservoir in vertebrate animals. Leishmaniasis is directly related to poverty and the determinants of health: sanitation, lifestyles and resource availability. However, social, environmental and climatic factors also directly affect the epidemiology of the disease. Climate change is one of the factors that should alert us to the way in which the humidity is increasing in Thi-Qar, and the high temperatures favor the proliferation of insects that transmit leishmaniasis.This study determines the assessment of nurses' knowledge of leishmaniasis in primary health care centers in Thi-Qar governorate, in 2020. It is a descriptive study, and a non-experimental design, with the nursing department 9 centers and 339 nurses in primary care centers. The sample was conducted using a non-probability intentional data type with 179 male and female nurses. The questionnaire was used on the topic of general information about cutaneous leishmaniasis, source of information about cutaneous leishmaniasis, awareness (knowledge) about the transmission of cutaneous leishmaniasis, awareness (knowledge) about the characters and places of reproduction of the disease-causing vector, and awareness (knowledge) of the clinical manifestations of cutaneous leishmaniasis. SPSS version 24 software was used to develop statistical database and tables. Related to knowledge about cutaneous leishmaniasis, from 179 nurses (92.73%) had heard or read about it and that more than half of the participants had regular knowledge of it. Whereas with regard to knowledge of infection (84.91%) of the sample had good knowledge of leishmaniasis infection and (15%) had poor knowledge of leishmaniasis. Thus, the nursing staff in Thi-Qar governorate have regular knowledge of cutaneous leishmaniasis and most of them apply good practices to prevent this disease.