Hemşirelerin postoperatif ağrı yönetimi ile ilgili bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' knowledge and practices related to postoperative pain management
  1. Tez No: 508833
  2. Yazar: TUĞÇE TABAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Postoperatif, Hemşire, Ağrı uygulamaları, Pain, Postoperative, Nurse, Pain Administration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin ağrı yönetimi ile ilgili bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı-kesitsel nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul İlinde bulunan bir vakıf üniversitesine bağlı 3 özel hastanede çalışan 223 hemşire oluşturdu. Hemşirelerin postoperatif ağrı yönetimi ile ilgili bilgi ve uygulamaları Postoperatif Ağrı Yönetimine İlişkin Bilgi ve Uygulama Anket Formu ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 25,79 ± 4,30'dur ve %82,1'i kadındır. Örneklemin %40,4'ünün cerrahi birimde çalıştığı, %68,2'sinin lisans mezunu olduğu belirlendi. Hemşirelerin postoperatif ağrı yönetimine ilişkin bilgi ve uygulama formu puan ortalamasının 29,22 ± 4,154 olduğu , %89,2'sinin daha önce postoperatif ağrılı hasta bakımı veya ağrı tedavisi ile ilgili bir eğitim aldığı ve %70,9'unun bu eğitimi hizmet içi eğitimden aldığı saptandı. Hemşirelerin %67,3'ünün hastanın ağrı şiddetini tanımlarken en çok hastanın davranışlarını gözlemlediği, %0,9' unun ise diğer hemşirelerden sözel olarak aldığı bilgileri değerlendirdiği, %96,4'ünün ağrıyı ölçmek için ağrı skalası kullandığı, %96'sının hastanın ağrısı ile ilgili tanılamaları kayıt ettiği, %67,7'sinin ise klinikte ağrılı hastalar için order edilen ilaç dışı girişimde bulunduğu belirlendi. Sonuç: Hemşirelerin postoperatif ağrıyı değerlendirme ile ilgili bilgi düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu, büyük çoğunluğunun ağrıyı önlemede ilaç dışı girişimleri kullandıkları, hastanın ağrısını ve ağrının şiddetini tanılamada, ilaçlar ve ilaçların uygulama zamanı hakkında eğitime ihtiyaç duydukları saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the knowledge and practices of nurses about pain management. Materials and Methods: The study is a descriptive and cross-sectional study. The research sample consisted of 223 nurses working in 3 private hospitals affiliated to a foundation university in Istanbul. Nurses' knowledge and applications related to postoperative pain management were evaluated with the Knowledge and Application Questionnaire on Postoperative Pain Management. Findings: The average age of the nurses participating in the survey was 25.79 ± 4.30 and 82.1% of them were females. It was determined that 40,4% of the sample was working in the surgical unit and 68,2% of them were undergraduate graduates. Nurses' score of knowledge and application form regarding postoperative pain management was found to be 29,22 ± 4,154,and it was noted that 89,2% of them had previously been trained about postoperative painful patient care or pain treatment and 70,9% received this training, in-service training. It was found out that 67.3% of the nurses were considering patient behaviors when describing the pain severity of the patients, 0.9% of them evaluated the patients according the data gained from other nurses, it was determined that 96% of the nurses noted the definition of the pain described by the patient and 67.7% applicated non-drug intervention ordered for the clinically painful patients. Conclusion: It was determined that the knowledge level of the nurses over postoperative pain assessment was higher than the average level, the majority of them used non-drug interventions for pain relief, and it was determined that they needed training in diagnosing the pain and severity of the pain, and the timing of the administration of medications and medications.