Hemşirelerin ağrı yönetiminde ilaç dışı yöntemleri bilme ve uygulama durumları
Knowing and practice situations of nurses on non-pharmacological methods and in pain management
- Tez No: 408360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, ağrı yönetimi, ilaç dışı yöntemler, bilme, uygulama, Nursing, Pain Management, Non--pharmacological methods, Knowing, Practice
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hemşirelerin Ağrı Yönetiminde İlaç Dışı Yöntemleri Bilme ve Uygulama Durumları Amaç: Araştırma, hemşirelerin ağrı yönetiminde ilaç dışı yöntemleri bilme ve uygulama durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı: Gümüşhane Devlet Hastanesi, Kelkit Devlet Hastanesi ve Şiran Devlet Hastanesinde Haziran 2014 – Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; GKHB'ne bağlı hastanelerin kliniklerinde çalışan 224 hemşire oluşturmuştur. Herhangi bir örneklem yöntemi kullanılmadan evrenin tamamı örnekleme alınmıştır. Araştırma 181 hemşire ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından literatür bilgisine uygun olarak oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ve Ağrı Yönetiminde İlaç Dışı Yöntemler Formu kullanılmıştır. Veriler Aralık 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler hafta içi günlerde ilgili hastanelere gidilerek yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, ki-kare, standart sapma, Pearson ki-kare, t-testi ve Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 28.01±6.48 (min:18- max:55) olup, %83.4'ünün kadın, %42.5'inin lisans mezunu olduğu, % 61.9'unun GDH'nde çalıştığı, %27.1'inin dâhili kliniklerde çalıştığı tespit edilmiştir. Ağrı yönetiminde hemşirelerin %62.4'ünün farmakolojik ve farmakolojik olmayan yöntemleri birlikte kullandıkları ve ilaç dışı yöntemlerden çoğunlukla masaj, sıcak-soğuk uygulama, beslenme tedavisi, müzik tedavisi ve dua ile iyileşme yöntemlerini bildikleri ve uyguladıkları saptanmıştır. Sonuç: Ağrı yönetiminde ilaç dışı yöntemlere ilişkin bilgi ve uygulamaların geliştirilmesi için; hemşirelik ders müfredatında ilaç dışı yöntemleri içeren derslerin olması, hastanelerde hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ve özel eğitim gerektiren ilaç dışı yöntemlere özgü kurs, seminer gibi eğitimlerin düzenlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Knowing and practice situations of nurses on non-pharmacological methods and in pain management Aim: This research was made descriptive research for determine knowing and practice situations of nurses on non-pharmacological methods in pain management. Material and Methods: This research was made between june 2014-may 2015. Gümüşhane, Kelkit and Şiran state hospital which connected to public hospitals unity. This research's universe is 224 nurses who work in hospitals connected to Gümüşhane public hospitals unity. Without using any sample method the entire universe was taken. The research completed by 181 nurses. İn obtaining data, the personal information and non-drug methods form in pain management formed by researcher in accordance with literature knowledge was used. The datas obtained between december 2014-january 2015 and in weekdays by going relevant hospitals by face to face interwiew technique. İn the analysis of the data used number, percent, arithmetic mean, chi-square, Standard deviation, pearson chi-square, t-test and mann whitney-U tests. Results: The average age of the nurses was 28.01±6.48(min18-max55), %83.4 were women, %42.5 were graduate degree, %61.9 worked in Gümüşhane state hospital, %27.1 worked in built-in clinics. İt was determined %62.1 use pharmacological and non- pharmacological methods together and mostly non-drug methods as massage, hot and cold applications, nutritional theraphy, music theraphy and healing through prayer method are known and practiced. Conclusions: For the development of the knowledge and practices related to non-drug methods in pain management could be suggested that in the nursing curriculum must be contained non drug methods courses, regulation of in-service training activities in the hospitals and the courses for non-drug methods that require special training.