Farklı periodontal hastalıklara sahip bireylerde diş eti oluğu sıvısı lipokalin-2 (LCN2), semaforin3a (Sema3A) ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) seviyelerinin belirlenmesi
Determination of gingival crevicular fluid lipocalin-2, semaphorin3a and tumor necrosis factor-α levels in individuals with different periodontal diseases
  1. Tez No: 729202
  2. Yazar: MERVE CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lipokalin-2, Semaforin-3A, diş eti oluğu sıvısı, periodontal hastalıklar, Lipocalin-2, semaphorin-3A, gingival crevicular fluid, periodontal diseases
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş ve Amaç: Bu klinik çalışmada, periodontal olarak sağlıklı (S), gingivitisli (G) ve periodontitisli (P) bireylerden elde edilen diş eti oluğu sıvısı örneklerinde lipokalin-2 (LCN2), semaforin3A (Sema3A) ve tümör nekroz faktör-α (TNF-α) seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ek olarak bu biyomoleküllerin birbirleriyle ve klinik periodontal parametrelerle olan ilişkileri, periodontitis grubuna uygulanacak olan cerrahisiz periodontal tedavi sonrası birinci ve üçüncü aylarda biyokimyasal ve klinik periodontal parametrelerde gözlenecek olası değişimlerin incelenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metod: Çalışma grupları sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen, periodotitisli (P/n=20), gingivitisli (G/n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (S/n=20) olmak üzere toplam 60 bireyden oluşmaktadır. Tüm gruplardan başlangıç tüm ağız klinik periodontal parametreler kaydedilmiş ve diş eti oluğu sıvısı (DOS) örnekleri toplanmıştır. Periodontitisli grubuna uygulanan cerrahisiz periodontal tedavi sonrası birinci ve üçüncü aylarda periodontal ölçümler ve DOS örnekleri tekrarlanmıştır. Elde edilen örneklerde LCN2, Sema3A ve TNF-α seviyeleri enzim ilintili immün test (ELISA) ile belirlenmiştir. Sonuçlar: LCN2, Sema3A ve TNF-α DOS total miktarları P ve G gruplarında H grubuna göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0,05). Periodontitisli grubuna uygulanan cerrahisiz periodontal tedavi sonrası LCN2 ve TNF-α DOS total miktarlarında başlangıca göre birince ve üçüncü aylarda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görülmüştür (p0,05). Sema3A DOS total miktarları ise başlangıç, birinci ve üçüncü aylarda benzer seviyelerde seyretmiştir (p>0,05). Artmış LCN2 ve Sema3A seviyeleri, bu biyomoleküllerin periodontal hastalık patogenezinde potansiyel biyobelirteç olarak öneme sahip olduklarını göstermektedir. Cerrahisiz periodontal tedavi sonrası değişimleri nedeniyle LCN2, daha etkili bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: This study aimed to evaluate the differences of gingival crevicular fluid (GCF) lipocalin-2 (LCN2), semaphorin3A (Sema3A) and tumor necrosis factor-α (TNF-α) levels in subjects with periodontally healthy, gingivitis and stage III grade C periodontitis and monitor the effects of non-surgical periodontal treatment in periodontitis patients considering the levels of these biomarkers. Methods: Sixty systemically healthy and non-smoker participants consisted of periodontally healthy (group H/n=20), gingivitis (group G/n=20), and stage III grade C periodontitis (group P/n=20). Clinical periodontal parameters were recorded; periodontitis patients received non-surgical periodontal treatment, GCF samples were obtained in baseline for all groups, and repeated at first and third months for periodontitis group. GCF LCN2, Sema3A, and TNF-α levels were evaluated with enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: GCF LCN2, Sema3A, and TNF-α total amounts were significantly higher in group P and G than group H (p0,05) instead of TNF-α (p0,05). Sema3A total amounts were similar in baseline, first and third months (p>0,05). Conclusions: Increased LCN2 and Sema3A levels indicate their importance as potential biomarkers in periodontal disease pathogenesis. LCN2 might be more prominent biomarker due to its alterations after non-surgical periodontal treatment.