Teğâbun Sûresi'nin tefsîri
Commentary duration of Teğabun
  1. Tez No: 729378
  2. Yazar: NİMET ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Teğâbun, Karz-ı hasen, Müsebbihat, Yevmu't-Teğâbun, Esma-i Hüsna, Teğâbun, Karz-i hasen, Permissib, Teğâbun Day, Asma-I Husna
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teğâbun Sûresi âlimlerin, çoğunluğunun görüşüne göre Medine'de muhtemelen ilk yıllarda nâzil olmuştur. İsmini dokuzuncu ayette geçen ve (aldanmak/aldatmak ve toplanmak) manalarına gelen ن kelimesinden“ tegâbun ”اَلتَّغَابُ almıştır. Âyet sayısı on sekizdir. Fâsılaları ن،م،ر،د harfleridir. Tegâbun Sûresi, Allah'ın (cc) yüceliğini belirten, (tesbih) ifadesiyle başlayan beş sûrenin (müsebbihât) mushaf sıralamasına göre sonuncusudur. Sûre, Allah'ın (cc) varlığını ve peygamberleri vasıtasıyla yine Allah'a bağlanmayı, âhiret âlemini ve âhiret hayatına hazırlanma aracı olan dünya hayatını iç içe konular halinde ele alır. Bu muhtevayı üç bölüm halinde incelemek mümkündür. -Birinci bölüm: Kâinattaki her varlığın, Allah'ın (cc) büyüklüğüne tanıklık ettiği, hâkimiyet ve övgülerin Allah'a (cc) mahsus olduğu ve O'nun her şeye gücünün yettiğinin ifade edilmesiyle başlar. -İkinci bölüm: Ahiret hayatına dairdir. Kâfirlerin sonsuz hayatı inkâr ettikleri, fakat bunun mutlaka gerçekleşeceği, bu vesile ile dünya'da sergilenen davranışların karşılıklarının görüleceği ifade edilir. Sûre'nin dokuzuncu âyeti kerimesinde tüm insanların bir araya getirileceği kıyamet günü“tegâbun günü”diye isimlendirilir. -Üçüncü ve sûre'nin son bölümünde: Mü'minlere hitaben âhiret hayatının mutluluğu için dünya hayatında ölçülü ve erdemli davranılması gerektiğine dikkat çekilir. Bu hitabında Allah (cc) insan'a lutfettiği nimetlerden sayılan: eş, evlât ve mal'ın mü'min için bir imtihan vesilesi (düşmanlık sebebi) olduğu ve ebedî kurtuluşu engellemesi durumunda ise kendisi için düşman konumunda olabileceği vurgulanır. Tegâbun Sûresinde kâfirlerin asıl sorunlarının âhireti inkâr etmek olduğuna dikkat çekildikten sonra mü'minlerin hem kendi iç hesaplaşmaları hem de aile bireyleri ve Müslüman kesimi ile ilişkileri açısından uyum ve dayanışma kuralına uymalarının önemi dile getirilmiştir. Sûre'de ayrıca esmâ-i hüsnâ'dan on iki isim bulunmakta, bu isimlerin bir kısmı zât-ı ilâhiyyenin gücü ve azametini ifade ederken, diğerleri ise O'nun bağışlayıcı ve koruyucu özelliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the majority of scholars, Medina-probably in the early years - was nazil. It takes its name from the word“tegābun”(deceiving/deceiving), which is mentioned in the ninth verse. The number of verses is eighteen and its chapters are the letters( ن,م,ر,د( The Surah Tegābun is the last of the five surahs (muqabbihat) that begin with the statement of glorification of Allah (rosary) according to the Mushaf system. The Sura contains the existence of Allah and the attachment to him through His prophets, the here after and the life of the world as a means of preparation for it. It is possible to summarize this content in three parts. The first chapter begins with the statement that every being in the universe bears witness to the glory of Allah, that the Dominion and praise are exclusive to him, and that he has power over all things. The second part of the Surah is about the hereafter. It is stated that infidels deny eternal life, but that this will surely happen and that the acts exhibited in the world will be reciprocated. In the ninth verse of the Surah, the Doomsday on which all people will be brought together is described as“tegābun day”. In the last chapter of the Surah, it is addressed to the believers and it'is pointed out that they should behave in a balanced and virtuous manner in the life of the world for the happiness of the here after. In the meantime, it'is emphasized that wives, children and property, which are considered to be the favours of Allah, are a means of trial for the believer, and that if it prevents eternal bliss, it will be in the position of an enemy. In Surat Tegābün, it was pointed out that the main problem of infidels is'to deny the hereafter, and that the believers must abide by the principle of harmony and cooperation in terms of their internal accounting, family members and relations with the Muslim community. The Surah also contains twelve names from Asma-I Husna, some of which express the power and greatness of the person, while others express his forgiving and merciful direction.