Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında öğrenim gören klasik gitar öğrencilerinin çalgı çalışma alışkanlıklarının incelenmesi
Investigation of instrument study habits of classical guitar students who in Music Education Departments
- Tez No: 729408
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN RABİA HAMZAOĞLU BİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Çalgı, Çalışma Alışkanlığı, Klasik Gitar, Individual Instrument, Study Habits, Classic Guitar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında en uzun süreli verilen ders -7 yarıyıl-“Bireysel Çalgı Eğitimi”dersidir. Öğrenciler bu ders kapsamında ilgi ve yeteneklerine uygun çalgıyı seçerek eğitim alabilmektedir. Klasik gitar da bu ders kapsamında seçilebilen bir çalgı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok eğitim gibi klasik gitar eğitiminin de başarıya ulaşması, öğrencinin çalışma alışkanlığının gelişmesine bağlıdır. Bu durumdan yola çıkarak bu çalışmada, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında öğrenim gören klasik gitar öğrencilerinin çalgı çalışma alışkanlıklarını incelemek ve çalışma alışkanlığına etki eden veya etki etmeyen faktörleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 14 üniversitenin Müzik Eğitimi Ana Bilim dallarında öğrenim gören 149 klasik gitar öğrencisinin oluşturduğu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinin tarama modeli ile betimleyici bir çalışma yapılmıştır. Verileri toplamak için anket tekniğinden yararlanılmış, kişisel bilgi formu ve klasik gitar çalışma ölçeğinden oluşan anket, öğrencilere Google Forms aracılığıyla elektronik ortamdan ulaştırılmıştır. Anket tekniği ile elde edilen veriler SPSS 22.00 programı ile analiz edilmiş, değişkenler arasındaki farklılıkların test edilmesi için Tek Yönlü Anova ve Bağımsız Örneklemler T-Test analizi yapılmıştır. Demografik bilgiler için ise betimleyici istatistiki analizlerden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucu çalışma alışkanlığı puanları ile yaş, üniversite, mezun olunan lise, okudukları sınıf, çalışma sıklığı ve klasik gitar çalma nedeni arasında anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Çalışma alışkanlık puanları ile ders takibi, verilen ödevlere çalışma, mesleki hedefleri, çalma zamanları, eser seçimine kimin karar verdiği ve çalma süresi gibi değişkenler arasında ise farklılıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The longest lesson in Music Education Departments -7 semesters- is“Individual Instrument Education”. In scope of this lesson, students can get educated by choosing the instrument that suitable their interests and abilities. The classical guitar is also an instrument that can be chosen in the scope of this lesson. The success of classical guitar education, like many other educations, depends on the development of the student's study habits. It is aimed to examine the instrument study habits of classical guitar students studying in Music Education Depatrment and to exhibit the factors that affect or don't affect playing habits. In this thesis that the study group consisted of 149 classical guitar students studying in the Music Education Departments of 14 university a descriptive study has been done with the screening model of quantitative research methods. The survey technique has been used to get the data, the survey that consist from personal information form and from classical guitar study scale, has been delivered to the students electronically through via Google Forms. The data obtained with the survey technique has been analyzed with the SPSS 22.00 program, One-Way Anova and Independent samples T-Test has been done analysis for to be tested the diffierences between the variables. Descriptive statistical analysis has been used for demographic information. As a result of the analysis, it has been seen that there was no a significant difference between the scores of study habits and age, universitiy, high school that graduated, their class, frequency of study and reason for playing the classical guitar. It has been seen that there were difference between the scores of study habits and variables such as following lesson, study homework, professional aim, study times, musical work selection decision and study period.