Yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu ile benlik saygısı, bilişsel esneklik ve çocukluk çağı travmalarının ilişkisi
The relationship between adult separation anxiety disorder and self esteem, cognitive flexibility, and childhood traumas
  1. Tez No: 729418
  2. Yazar: ESRA MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu, benlik saygısı, bilişsel esneklik, çocukluk çağı travmaları, adult separation anxiety disorder, self-esteem, cognitive flexibility, childhood traumas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Daha önce çocukluk çağına özgü bir bozukluk olarak kabul edilen ayrılma kaygısı bozukluğu, DSM-5 ile beraber yetişkin dönemde de görülen bozukluklar grubuna dahil olmuştur. Literatürde bu konuda az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu ile bilişsel esneklik, benlik saygısı ve çocukluk çağı travmalarının ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza SCID 5'e göre yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu tanısı almış 51 hasta ve yaş, eğitim, cinsiyet yönünden eşleştirilmiş 51 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik verilerinin alınmasının ardından; Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Hamilton Anksiyete Skoru ve Hamilton Depresyon Skoru yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu olanlarda, sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu. Yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu olan grup ile sağlıklı kontrol grubunun Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeğinin Duygusal İstismar, Fiziksel İhmal, Duygusal İhmal puanları ve Toplam Puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Ayrıca bu iki grup arasında Benlik Saygısı puanları, Bilişsel Esneklik Alternatifler ve Kontrol alt ölçeği ve Bilişsel Esneklik Toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Sonuç: Çalışmamızda yetişkin ayrılma kaygısı bozukluğu tanılı hastaların sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslandığında benlik saygısı ve bilişsel esneklik düzeylerinin daha düşük olduğu, daha yüksek oranda çocukluk çağı travması bildirdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of Study: Separation anxiety disorder, which was previously considered a childhood-specific disorder, has been included in the group of disorders seen in adulthood together with the DSM-5. There are few studies on this subject in the literature. The aim of this study is to investigate the relationship between adult separation anxiety disorder and cognitive flexibility, self-esteem, and childhood traumas. Material and Method: In our study, 51 patients were diagnosed with adult separation anxiety disorder according to SCID 5, and 51 healthy volunteers were matched for age, education, and gender. After obtaining the sociodemographic data of the participants, Rosenberg Self Esteem Scale, Cognitive Flexibility Inventory, Childhood Traumas Scale, Hamilton Depression Rating Scale, and Hamilton Anxiety Rating Scale were applied. Results: Hamilton Anxiety Score and Hamilton Depression Score were found to be statistically significantly higher in adults with separation anxiety disorder than in the healthy group. A statistically significant difference was found between the Emotional Abuse, Physical Neglect, Emotional Neglect, and Total Scores of the Childhood Traumas Scale of the adult separation anxiety disorder group and the healthy control group. In addition, a statistically significant difference was found between the Self Esteem scores, Cognitive Flexibility Alternatives and Control subscale, and Cognitive Flexibility Total scores between these two groups. Conclusion: In our study, it was found that the patients diagnosed with adult separation anxiety disorder had lower self-esteem and cognitive flexibility levels and reported a higher rate of childhood trauma when compared to the healthy control group.