Görsel Sanatlar Eğitimi üzerine Türkiye'de yapılan lisansüstü tezlerin öğretimde kullanılan malzeme, teknik ve derslikler açısından incelenmesi
Examination of graduate theses on visual arts education in Turkey in terms of materials, techniques and classrooms used in teaching
  1. Tez No: 729420
  2. Yazar: ERDEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KANİ ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, görsel sanatlar eğitiminde malzeme, görsel sanatlar eğitiminde teknik, görsel sanatlar eğitiminde derslik, Visual arts, materials in visual arts education, techniques in visual arts education, classrooms in visual arts education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında görsel sanatlar eğitiminin önemli konuları olan malzeme, teknik ve derslik başlıkları ele alınmıştır. Dolayısıyla araştırmanın problem durumu görsel sanatlar eğitiminde kullanılan malzeme, teknik ve derslikler ile ilgili Türkiye'de yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı ise görsel sanatlar eğitiminde kullanılan malzeme, teknik ve derslikler ile ilgili Türkiye'de yapılan lisansüstü tezlerin sonuçlarını ortaya koymaktır. Çalışmanın modeli doküman incelemesidir. Evreni, 2001 – 2021 yılları arasında Türkiye'de görsel sanatlar eğitimi üzerine yapılmış lisansüstü tez çalışmaları, örneklemi ise görsel sanatlar eğitiminde malzeme, teknik ve derslik ile ilgili konuları araştıran lisansüstü tez çalışmalarıdır. Araştırmanın modeli doğrultusunda anahtar kelimelerle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Ulusal Tez Merkezi veri tabanından tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda malzeme temasıyla ilgili 22, teknik teması ile ilgili 13 ve derslik temasıyla ilgili 10 olmak üzere konuyla doğrudan alakalı toplam 45 lisansüstü teze ulaşılmıştır. Ulaşılan bu veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiş, frekans ve yüzde değerleriyle sayısallaştırılmış ve sonuçlar ortaya konulmuştur. İncelenen tezlerde, malzeme teması açısından görsel sanatlar eğitiminde çeşitli malzemelerin kullanıldığı fakat malzemelerle ilgili sağlık ve güvenlik önlemleri açısından bilinç düzeyinin yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Teknik temasına göre görsel sanatlar eğitiminde iki boyutlu tekniklerin çeşitlendirilerek kullanıldığı ancak üç boyutlu tekniklere yeterince yer verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Derslik teması bakımından ise sanat müzeleri ve görsel sanatlar atölyesinde yapılan derslerin öğrencilere olumlu yönde etkileri olduğu bildirilmiş, bu çalışmada da bu yönde hareket edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, material, technique and classroom topics, which are important subjects of visual arts education, are discussed. Therefore, the problem situation of the research is the examination of graduate theses conducted in Turkey related to materials, techniques and classrooms used in visual arts education. In this direction, the aim of the research is to reveal the results of graduate theses conducted in Turkey on materials, techniques and classrooms used in visual arts education. The model of the study is document review. Evreni is a graduate thesis study on Visual Arts Education in Turkey between dec001 and 2021, and a sample of which is a graduate thesis study investigating material, technical and classroom-related issues in Visual Arts Education. In accordance with the model of the research, keywords were scanned from the National Dissertation Center database of the Presidium of the Council of Higher Education with keywords. As a result of the screening, a total of 45 graduate theses directly related to the subject were reached, including 22 related to the material theme, 13 related to the technical theme, and 10 related to the theme of the classroom. These obtained data were analyzed using the content analysis technique, digitized with frequency and percentage values, and the results were revealed. In the theses examined: It has been concluded that various materials are used in Visual Arts Education in terms of material theme, but the level of consciousness is not sufficient in terms of health and safety measures related to materials. According to the technical theme, it has been concluded that two-dimensional techniques are used in Visual Arts Education by diversifying, but three-dimensional techniques are not given enough space. As for the theme of the classrooms, it has been reported that the courses held in art museums and visual arts workshops have a positive effect on students, and it has been suggested to act in this direction in this study.