İş yeri arkadaşlığının işe adanmışlık ve çalışan performansı üzerindeki etkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir uygulama
The impact of workplace friendship on job engagement and employee performance: An application on health care workers
  1. Tez No: 729421
  2. Yazar: NURAY BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yeri Arkadaşlığı, İşe Adanmışlık, Çalışan Performansı, Workplace Friendship, Job Engagement, Employee Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kişisel hayatta kurulan arkadaşlıklar tercih dayalı daha çok isteğe bağlı kurulurken iş yaşamında arkadaşlıklar belirli bir ortamı, ortak veya bağlantılı bir görevi yerine getirmek için isteğe bağlı olmadan kurulmaktadır. İş yeri arkadaşlıkları örgütsel ortamdaki iki üye tarafından oluşturulmuş gayri resmi ilişkilerden oluşmaktadır. Bir örgütte çalışan performansı bireysel beceriler, arzular, iş alanının fiziksel durumu, çevresel ve kurumsal şartlara göre biçimlenmektedir. İşe adanmışlık ise çalışanların iş rollerindeki performanslarını artırmak için motivasyonlarını destekleyen duygusal ve entelektüel katılım olarak ifade edilmektedir. Araştırmanın konusunu Konya ilinde sağlık kurumlarında çalışan personellerin iş yeri arkadaşlığı, işe adanmışlık ve çalışan performansı düzeylerinin belirlenmesi ve bu değişkenler arasındaki ilişki ve etkiler oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı sağlık kurumları çalışanları arasında iş yeri arkadaşlığının işe adanmışlık ve çalışan performansı üzerindeki etkisini analiz etmek ve ortaya çıkan sonuçları alan yazın doğrultusunda anlamlandırmaktır. Çalışmada sağlık çalışanlarından online ortamda elde edilen 404 anket verisi toplanmıştır. Söz konusu çalışmada sağlık çalışanlarının iş yeri arkadaşlığının çalışan performansına ve işe adanmışlığa olan etkileri irdelenmiştir. Araştırma sonucunda değişkenler arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilirken iş yeri arkadaşlığının çalışan performansına etkisinde işe adanmışlığın aracılık rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Friendships established in personal life are more optional based on choice, while friendships in business life are built without the option to perform a specific environment, a common or linked task. Workplace friendships are informal relationships created by two members in the organizational environment. The performance of an organization is shaped by individual skills, desires, the physical state of the business area, environmental and institutional conditions. Job Engagement to the job is expressed as an emotional and intellectual participation that supports the motivations of employees to improve their performance in their business roles. The subject of the study is the relationship and impact of the workplace friendships, job engagement and employee performance levels of personnel working in health care institutions in Konya province. The purpose of the research is to analyze the impact of workplace friendship among healthcare workers on job engagement and employee performance, and to understand the results in line with field summer. The study collected 404 survey data from health workers online. In this study, the impact of health workers' workplace friendship on employee performance and job engagement has been studied. The study concluded that while positive and statistically meaningful relationship between variables was detected, the role of job engagement was mediation, while workplace friendship was influenced by employee performance.