Adölesanların sosyal medya bağımlılığının ebeveynlerin sosyal medya bağımlılığından etkilenme, siber zorbalık ve yalnızlıklarını etkileme durumunun incelenmesi
Investigation of adolescents' social media addiction affecting parents' socialmedia addiction, cyberbullying and loneliness
- Tez No: 729435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, ebeveyn, sosyal medya bağımlılığı, siber zorbalık, yalnızlık, Adolescent, parent, social media addiction, cyberbullying, loneliness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma adölesanların sosyal medya bağımlılığının ebeveynlerin sosyal medya bağımlılığından etkilenme, adölesanların sosyal medya bağımlılığının siber zorbalık ve yalnızlıklarını etkileme durumunu incelemek amacıyla Kırıkkale il merkezinde yer alan 12 lisede 878 adölesan ve ebeveyn ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. VerilerAdölesan ve Ebeveyn Veri Toplama Formu,Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Öğrenci Formu (SMBÖ-ÖF), Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu SMBÖ-YF), Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri II (YSZE-II), UCLA Yalnızlık Ölçeği-Kısa Formu (UCLA-KF) ile toplanmıştır. Değerlendirmede sayı, yüzde, ortalama, ortanca, Mann-Whitney U,Kruskal-Wallis, Pearson Ki-kare, Spearman Korelasyon testleri ve Lineer Regresyon analizi kullanılmıştır. Adölesan ve ebeveynler internete çoğunlukla cep telefonu ile erişmekte ve herhangi bir sosyal medya hesabı kullanmaktadır. Ortalama olarak SMBÖ-ÖF'den 69.2±23.6, YSZE-II siber zorbalık bölümünden 13.4±4.9, YSZE-II siber mağduriyet bölümünden 13.3±4.8, UCLA-KF'den 12.3±4.8, SMBÖ-YF'den 36.6±12.8 puan alınmıştır. Adölesanların sosyal medya bağımlılığı orta, ebeveynlerin düşük düzeydedir. Ebeveynlerin SMBÖ-YF puanındaki 1 puanlık artış adölesanların SMBÖ-ÖF puanlarını 0.485, adölesanların SMBÖ-ÖF formundaki bir puanlık artış YSZE-II zorbalık puanını 0.074 puan, YSZE-II mağduriyet puanını 0.058 puan, UCLA-KF puanını 0.033 puan arttırmaktadır. Ebeveyn SMBÖ-YF puanları ile adölesan SMBÖ-ÖF puanları ile YSZE-II Zorbalık, YSZE-II Mağduriyet ve UCLAKF puanları arasında zayıf istatistiksel ilişki bulunmaktadır. Adölesanların sosyal medya bağımlılığı ebeveynlerin sosyal medya bağımlılığından etkilenmekte, siber zorbalık, mağduriyet ve yalnızlık durumlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Adolescents' Social Media Addiction Affecting Parents' Social Media Addiction, Cyberbullying and Loneliness The research was carried out as a descriptive study with 878 adolescents and parents in 12 high schools located in Kırıkkale city center in order to examine the effects of social media addiction of adolescents on social media addiction of parents, and the effect of adolescents' social media addiction on cyberbullying and loneliness. Data Adolescent and Parent Data Collection Form, Social Media Addiction Scale- Student Form (SMDS-SF), Social Media Addiction Scale-Adult Form SMBS-YF, Revised Cyberbullying Inventory II (YSZE-II), UCLA Loneliness Scale-Short Form (UCLA-KF). Number, percentage, mean, median, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Pearson Chi-square, Spearman Correlation tests and Linear Regression analysis were used in the evaluation. Adolescents and parents mostly access the internet via mobile phones and use any social media account. On average, SMDS-SF scores 69.2±23.6, ASI-II cyberbullying scores 13.4±4.9, ASI-II cyber victimization scores 13.3±4.8, UCLA-SF 12.3±4.8, SMDS-YF 36.6±12.8 points. Adolescents' social media addiction is moderate and parents are low. A 1-point increase in the parents' SMDS-YF score increases the adolescents' SMDS-SF scores by 0.485, and a one-point increase in the adolescents' SMDS-SF form increases the YSZE-II bullying score by 0.074 points, the YSZE-II victimization score by 0.058 points, and the UCLA-SF score by 0.033 points. There is a weak statistical relationship between parental SMDS-YF scores and adolescent SMDS-SF scores, and FACI-II Bullying, ASI-II Victimization, and UCLA-SF scores. Adolescents' social media addiction is affected by parents' social media addiction, and it affects cyberbullying, victimization and loneliness.