Adölesanlarda sosyal medya bağımlılığının uykusuzluk ve saldırganlık üzerine etkisi
The effect of social media addiction on insomnia and aggression in adolescents
- Tez No: 941857
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMMÜHAN AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Bağımlılık, Halk Sağlığı Hemşireliği, Medya, Saldırganlık, Uykusuzluk, Adolescent, Addiction, Public Health Nursing Media, Aggression, İnsomnia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırma adölesanların sosyal medya bağımlılığının uykusuzluk ve saldırganlık üzerine etkisini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, kesitsel türde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Ekim 2023 ile Şubat 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Bitlis ilinin merkezine bağlı Ahlat ilçesindeki beş liseden toplam 2057 ergenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü, güç analizi yöntemleri kullanılarak %95 güven aralığı, 0.05 hata payı, 0.25 etki büyüklüğü ve %0.95 popülasyon temsil gücü ile 768 ergen olarak belirlenmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Bergen Uykusuzluk Ölçeği, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Kar-Ya Saldırganlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri analizi, SPSS 21.0 yazılım paketi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme sürecinde tanımlayıcı istatistikler, yüzde dağılımı ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği puanı 16.24±5.82, Bergen Uykusuzluk Ölçeği puanı 20.47±10.05 ve Kar-Ya Saldırganlık Ölçeği puanı 57.38±17.95 bulunmuştur. Adölesanların sosyal medya bağımlılığının uykusuzluk düzeyi üzerine %26.2'lik bir etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı ve sosyodemografik özelliklerin uykusuzluk düzeyi üzerine %31.3'lük bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, adölesanların sosyal medya bağımlılığının Kar-Ya saldırganlık durumu üzerine %18.5'lik bir etkisi olduğu, sosyal medya bağımlılığı ve sosyodemografik özelliklerin ise Kar-Ya saldırganlık durumu üzerine %23.1'lik bir etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırmaya göre adölesanlarda sosyal medya bağımlılığı arttıkça uykusuzluğun, saldırganlığın ve saldırganlığın alt boyutları arasında yer alan fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke ve düşmanlık durumlarının da artış gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is designed to investigate the impact of adolescents' social media addiction on insomnia and aggression. Material and Method: The research was conducted in a cross-sectional manner. The study was carried out between October 2023 and February 2025. The research population consisted of 2057 adolescents from five high schools in the Ahlat district, connected to the center of Bitlis province. The study's sample size was determined to be 768 adolescents based on power analysis methods, with a 95% confidence interval, a 0.05 margin of error, a 0.25 effect size, and a 0.95 population representation power. The Personal Information Form developed by the researcher, the Bergen Insomnia Scale, the Bergen Social Media Addiction Scale, and the Kar-Ya Aggression Scale were used for data collection. The data analysis was performed using the SPSS 21.0 software package. Descriptive statistics, percentage distribution, and regression analyses were applied during the evaluation process. Results: In the study, the Bergen Social Media Addiction Scale score was found to be 16.24±5.82, the Bergen Insomnia Scale score was 20.47±10.05, and the Kar-Ya Aggression Scale score was 57.38±17.95. It was determined that adolescents' social media addiction had an effect of 26.2% on the level of insomnia. Additionally, it was found that social media addiction and sociodemographic characteristics had an effect of 31.3% on the level of insomnia. Furthermore, it was determined that adolescents' social media addiction had an effect of 18.5% on the Kar-Ya aggression status, and social media addiction along with sociodemographic characteristics, had an effect of 23.1% on the KarYa aggression status. Conclusion: According to this study, it has been observed that as social media addiction increases among adolescents, there is a corresponding increase in insomnia, aggression, and the subdimensions of aggression, including physical aggression, verbal aggression, anger, and hostility.