Learning organization: Throught the development of an application tool
Öğrenen organizasyon ve bir uygulama aracının geliştirilmesi
  1. Tez No: 72954
  2. Yazar: FULYA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ROBERT SCHEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: öğrenen organizasyonlar, bilen organizasyonlar, organizasyonel öğrenme, araç VI, learning organization, knowing organization, organizational learning, tool IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz ÖĞRENEN ORGANİZASYON VE BİR UYGULAMA ARACININ GELİŞTİRİLMESİ Fulya Şimşek Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Robert Schemel Aralık 1998, 145 sayfa Bu çalışma temelde öğrenen organizasyonlar kavramı üzerine kurulmuştur. Öğrenen organizasyonlar ile ilgili yapılan literatür araştırmasına dayanarak, bir araç geliştirilmiş, test edilmiş ve tezde sunulmuştur. Aracın amacı, öğrenen organizasyonlar kavramını ölçülebilir şekle dönüştürüp yöneticiler için bir kaynak oluşturmaktır. Araç bir organizasyonu, Öğrenme Faktörü ve Bilme Faktörü olmak üzere tanım olarak birbiriyle zıt iki boyutta ölçmektedir. Araç, hem beyaz yakalılar (yöneticiler dahil) hem de mavi yakalılar üzerinde uygulanabilecek bir anketten meydana gelmektedir.Aracın geçerliliğinin ölçülmesini amaçlayan saha araştırmasının sonuçlan, iki Türk şirketindeki uygulamaların bulgularını kapsamaktadır. Analizlerin sonucunda Bilme Faktörü, Bilme 1 Faktörü ve Bilme 2 Faktörü olarak adlandırılan iki boyuta ayrılmıştır. Bilme 1 Faktörü organizasyonun, karşısına çıkan günlük problemlere ne derece çözüm getirebildiğini ölçmektedir. Bilme 2 Faktörü ise, organizasyonun önceden konulan standartlara ne derece bağlı olduğunu ölçmektedir. Buna karşılık Öğrenme Faktörü, organizasyonun çevresindeki değişimlere ne derece hazırlıklı olduğunu ya da bu değişimlere ne derece öngörülü yaklaştığını ölçmektedir. Bu tez ayrıca, öğrenen organizasyonlar kavramının organizasyonlarca kullanımı amacıyla yapılacak çalışmalara yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEARNING ORGANIZATION: THROUGH THE DEVELOPMENT OF AN APPLICATION TOOL Fulya Şimşek M.B.A., Department of Management Supervisor: Assoc. Prof. Robert Schemel December 1998, 145 pages This study addresses the concept of learning organization. Based upon the conducted literature survey that consists of a summary of various issues in learning orgnization, a tool is developed, tested and presented. The tool aims to turn the concept of learning organization into measurable terms and to be a guide for the managers. It assesses organizations on two dimensions, Learning Factor and Knowing Factor, which represent the two extremes in terms of definition. The tool is a structured undisguised questionnaire which can be used with both white- collar employees (including managers) and blue-collar employees. IllThe outcome of the field survey conducted presents the findings obtained through the application of the tool at two Turkish companies in order to test its validity. As the result of the analysis, Knowing Factor is divided into two dimensions that are titled as Knowing 1 Factor and Knowing 2 Factor, whereas the Learning Factor remains as it is. Knowing 1 Factor measures the degree that the organization comes up with solutions in reaction to day-to-day problems arise. Whereas Knowing 2 Factor measures the degree that the organization follows previously set standards. On the other hand Learning Factor briefly measures the degree that the organization anticipates its environment for the sake of its long term survival. Finally, the thesis also aims to give a guidance for further studies in the application of the concept of learning organization.