Diyabetik ayak enfeksiyonu ile IL-6 (-174 G>C) ve TNF-α (-238 G>A) gen polimorfizmleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between diabetic foot infection and il-6 (-174 G>C) and TNF-α (-238 G>A) gene polymorphisms
  1. Tez No: 729555
  2. Yazar: RUKİYE İNAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Ayak Enfeksiyonu, Gen, İnterlökin-6, Polimorfizm, Tümör Nekroz Faktörü-alfa, Diabetic Foot Infection, Gene, Interleukin-6, Polymorphism, Tumor Necrosis Factor-alpha
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu çalışmada IL-6 (-174 G>C) ve TNF-α (-238 G>A) sitokin gen polimorfizmlerinin diyabetik ayak enfeksiyonu (DAE) ile arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Mayıs 2019-Eylül 2020 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesine başvuran 18 yaşından büyük hasta ve sağlıklı gönüllü katılımcıların onamları alınarak prospektif olarak yapıldı. Katılımcılar üç gruba ayrıldı; 60 sağlıklı birey kontrol grubu (Grup 1), 60 diyabetik ayak ülseri (DAÜ) olmayan Tip 2 diabetes mellituslu (DM) hasta (Grup 2) ve 87 diyabetik ayak enfeksiyonu ile izlenen Tip 2 DM'li hasta (Grup 3) olmak üzere toplam 207 gönüllü dahil edildi. Katılımcılardan alınan kanlardan DNA izolasyon kiti ile DNA elde edildi. Real –Time PCR ve Taqman prob yöntemiyle elde edilen DNA' lardan IL-6 (-174G>C) ve TNF- α (-238G>A ) sitokin gen polimorfizmleri incelendi. Veriler SPSS paket programına kaydedilerek istatistiksel analize tabi tutuldu. İstatistiksel analizde p değeri 0.05'ten daha küçük değerler anlamlı kabul edildi. Bulgular: IL-6 (-174 G>C) ve TNF-α (-238 G>A) gen polimorfizmleri genotip dağılımı Türk popülasyonunda DAE tanısı olan Tip 2 DM'li hastalar, DAÜ tanısı olmayan Tip 2 DM'li hastalar ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). DAE tanılı hastalarda IL-6 (-174G>C) polimorfizmin GG genotipinde (%53.1), mutant genotiplere (GC+CC) kıyasla (%28.9) önemli ölçüde daha yüksek osteomiyelit sıklığı gözlendi (p=0.024). TNF-α (-238 G>A) GA genotipi olan DAE tanılı hastalarda periferik venöz yetmezlik sıklığı GG genotipi olanlara göre (sırasıyla %80.0, %24.4) istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.007). TNF-α (-238 G>A) GA genotipi olan DAE tanılı hastalarda vücut kütle indeksi ortalaması GG genotipi olanlara göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.012). Sonuç: IL-6 (-174 G>C) ve TNF-α (-238 G>A) sitokin gen polimorfizmlerinin Türk popülasyonundaki bir bireyin diyabetik ayak enfeksiyonuna yatkınlığını tahmin edemeyeceği gösterilmiştir. IL-6 (−174 G>C) polimorfizminin bireyin osteomiyelite yatkınlığını tahmin etmek için potansiyel bir aday genetik belirteç, TNF-α (-238 G>A) polimorfizminin obezite gelişimi için bir risk faktörü olabileceği ortaya çıkmıştır. TNF-α (-238G>A) polimorfizminin periferik venöz yetmezlik patogenezinde önemli bir rol oynayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: In this study, it is aimed to investigate the relationship between IL-6 (-174 G>C) and TNF-α (-238 G>A) cytokine gene polymorphisms and diabetic foot infection (DFI). Methods: This study was carried out prospectively by obtaining the consents of patients and healthy volunteer participants, older than 18 years old, who applied to Atatürk University between May 2019 and September 2020. A total of 207 participants were divided into three groups; 60 of them were healthy individuals control group (Group 1), 60 of them were patients with Type 2 diabetes mellitus (DM) without diabetic foot ulcer (DFU) (Group 2), 87 of them were patients with Type 2 DM followed by DFI (Group 3). DNA was obtained from the blood taken from the participants with the DNA isolation kit. IL-6 (-174G>C) and TNF-α (-238G>A) cytokine gene polymorphisms were examined from DNAs obtained by Real -Time PCR and Taqman probe method. The data were recorded in the SPSS package program and subjected to statistical analysis. P values less than 0.05 were considered significant in statistical analysis. Results: In Turkish population, the IL-6 (-174 G>C) and the TNF-α (-238 G>A) gene polimorphisms genotype distribution did not differ significantly between Type 2 DM patients with a diagnosis of DFI, patients with Type 2 DM without a diagnosis of DFU and the control group (p>0.05). Significantly higher incidence of osteomyelitis was observed in the GG genotype of IL-6 (-174G>C) polymorphism (53.1%) compared to mutant genotypes (GC + CC) (28.9%) in patients diagnosed with DFI (p=0.024). The frequency of peripheral venous insufficiency was found to be statistically significantly higher in patients with the TNF-α (-238 G> A) GA genotype than those with the GG genotype (respectively 80.0%, 24.4%) (p = 0.007). Mean body mass index was found to be statistically significantly higher in patients diagnosed with DFI, with TNF-α (-238 G> A) GA genotype than those with GG genotype (p = 0.012). Conclusion: It has been shown that the cytokine gene polymorphisms of IL-6 (-174 G>C) and TNF-α (-238 G>A) cannot predict susceptibility to diabetic foot infection, in the Turkish population. It finds out that the IL-6 (174 G>C) polymorphism is a potential candidate genetic marker to predict susceptibility to osteomyelitis, the TNF-α (-238 G>A) polymorphism may be a risk factor for the development of obesity. It has been shown that TNF-α (-238G>A) polymorphism may play an important role in the pathogenesis of peripheral venous insufficiency.