Orientalism from travel literature to the discourse of tourism
Gezi edebiyatından turizm söylemine oryantalizm
  1. Tez No: 72963
  2. Yazar: ASENA GÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Gezi Edebiyatı, Otantiktik, Turizm vı
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz GEZİ EDEBİYATINDAN TURİZM SÖYLEMİNE ORYANTALİZM GünaL Asena Master, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi Doç. Dr. Meyda Yeğenoğhı-Mutman Ocak 1998, 118 sayfe Bu tez, sömürge dönemi Oryantalist gezi edebiyatı ile çağdaş turizm temsilleri arasındaki söylemsel sûreklfliğ^ göstermeyi amaçlamaktadır, Oryantalizm, Doğu üzerine hegemonik Batılı bir söylem olarak incelenmekte ve bu söylemin sürekliliği günümüze ait turizm temsilleri analiz edilerek ortaya çıkarılmaktadır. Edward W. Said'in Orientçlism adlı eseri -eınpeıyalst ve hegemonik Batı düşüncesinin yapıbozumcu bir okuması olarak ele ahnmaktadır. Gezi ve turizm alanlarmdan seçilmiş çeşitli temsiller bu önemli çalışmanın genel argümanı ve sağladığı beM analitik ve kavramsal araçlarla incelenmektedir. Günümüze ait turizm tenislerinin incetenmesi, Oryantalist söylemi yapıbozuma uğratmayı, yani Doğu/Batı karşıtlığının tarihsel olarak koşullanmış yapısını ortaya çıkarmayı ve Batı'nm kendi kimfiğmi kurabSmek için Doğu'ya obn borçluluğunu göstermeyi amaçlayan daha geniş bk projenm parçası olarak kurulmaktadır. Gezi edebiyatı üzerine olan çalışmalarda ele alman Oryantalist mekanizmaların bugün gezi ve turizm alanındaki temsillerde varlığını sürdürdüğü gösterilmektedir. Turizmde egemen olan otantödik arayışram, Baöh olamayan k^Öturteri 3zseîleştirdiğİ ve onları zamansal olarak geriye ittiği için Oryantalist bir arayış olduğu öne sürülmektedir, Tezde, Lonely Planet Yayınevi taraJöndan yayınlanan Hindistan ve Türkiye rehber kitaptan, gezi dergilerinden çeşitli makaleler ve turizm reklamları söylem analizi kullanılarakokunmaktadır. Çağdaş turizm temsatermin bu analizi Doğu'yu @tekâeş&sfek Batı'nm evrenselliğini ve ^emen^to kuran Oryantalist ^yJemm sûreden iktidara ve kalıcılığını ortaya, çıkarmaktadır. Farklı olanın öteldleştirjlmesi kaçınılmam: olarak içerisinde bir şiddet taşır ve bu şkldefe sorgulanmasmın, bajpnraız veo^e^ varlığını tanımaya izin veren 4eğişîk bir temsil ekonomisme ulaşabümak için gerekli olması, bu tezin çıkış noktasını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORIEHTATISM MOM TRA¥EL LFEERATURE TO THE DISCOURSE OF TOURISM GûnaLAsena MS,, Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof Dr. Meyda Yeğenoğlu-Mutman January 1998, 118 pages This thesis demonstrates the discursive continuity between the Orientalist travel literature of the colonial era and the contemporary discourse of tourism. Orientalism is examined as the hegemonic Western discourse on the Orient and ite persistence is revealed in the contemporary representations of tourism. Edward W. Said's Orientalism is discussed as a deconstnictive reading of imperialist and hegemonic Western thought. Various representations selected fiom the field of travel and tourism are analyzed with the conceptual tools provided by Orientalism. The analysis of contemporary representations of tourism is.part ofa broader project of deconstructing Orientalist discourse» a project mat aims to reveal the historically constructed structure of the distinction between 4he ^ast and 4he West By examining contemporary discourse on tourism ^nd travel, -mis thesis 4emonstrates that the Orientalizing mechanisms of early travel Ikerature still persist. The search for authenticity, which is a dominant theme in tourismdiseourseisfevealed to beOrieatalist asit essentiauzes non- Western cultures and pushes them back in time. This thesis utilizes discourse analysis in reading India and Turkey guidebooks of Lonely Planet Publications, various travel articles, and tourism advertisements. The analysis of contemporary representations of iiitourism reveals the cofifeamg power and d^aMity ^