Epilepsi hastalarında antiepileptik tedavinin kesilmesinden sonra nöbet tekrarını etkileyen risk faktörlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 729628
  2. Yazar: MEHMET ÇELEĞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYCAN ÜNALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, relaps, ilaç kesimi, Epilepsy, Recurrence, substance withdrawal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Epilepsi tanılı çocuklarda AEİ kesimi sonrası relaps oranlarının ve relapsa etki eden risk faktörlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi. Materyal ve Metod: İki yıllık nöbetsiz izlemi sonrası AEİ tedavisi kesilen 88 hasta değerlendirilmeye alınmıştır. Tedavi kesimi sonrası nöbeti tekrarlayan hastalar relaps grubu olarak, nöbeti tekrarlamayanlar ise remisyon grubu olarak incelenmiştir. AEİ kesiminden sonra hastalar 2 yıl izlenmiştir. Relapse neden olabilecek faktörler incelenmiştir. Bulgular: Çalışma grubuna alınan hastaların % 57 si relaps, %43'ü remisyon olan hastalardan oluşuyordu. Nörolojik defisiti olan, epilepsi etyolojisi semptomatik olan, tedavi süresi iki yılın altında olan, ilaç kesim hızı üç ayın altında olan, remisyon öncesi EEG bulgusu anormal olan ve politerapi kullanan hastalarda relaps sık görülmüştür. Tartışma: Çalışmamızda relapsa etki eden risk faktörleri daha önce yapılan birçok çalışmadaki sonuçlarla benzer bulunmuştur. Kız cinsiyeti, anormal MRG bulgusu, febril nöbet öyküsü, ailede nöbet öyküsü, nöbet başlanğıç ve ilaç kesim yaşı risk faktörü olarak bulunmamıştır. Sonuç: Antiepileptik ilaçları azaltırken nörolojik defisiti varlığı, tedavi süresi, ilaç kesim hızı, remisyon öncesi EEG bulguları, nöbet tipi ve kullandığı ilaç sayısı relaps açısından bizim için önemli yol gös¬terici araçlardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate retrospectively the relapse rate of epilepsy associated to AED withdrawal in epileptic children and to determine the risk factors of seizure recurrence. Material and Methods: Eigty-eight children with epilepsy who were seizure-free for at least 2 years were enrolled and all children were proposed to stop AED treatment and were followed. Patients with recurrent seizure after drug withdrawal evaluated as a relapse group and seizure free patients evaluted as a remission group. Patients were followed for 2 years after AED withdrawal. Factors that may cause relapse were analyzed. Results: The study group consisted of 57% of patients with relapse, 43% patients with remission. Relapse is more common in patients with neurological deficits, symptomatic etiology of epilepsy, treatment period is less than two years, drug tapering rate is less than 3 months, EEG findings is abnormal before remission, receiving politherapy. Discussion: In our study the risk factors affecting relapse were similar to the many studies results which reported earlier. Female sex, abnormal MRI findings, febril seizure history, family seizure history, initial age of seizure and drug tapering not found as a risk factor. Conclusion: While tapering the AEDs, a history of neurological deficits, treatment period, drug tapering rate, EEG findings before remission, seizure type and number of drugs used are important guides for us.