Long-run relationship among inflation, money growth, exchange rates and budget deficit in Turkey
Türkiye'de enflasyon, parasal büyüme, kurlar ve bütçe açıklarındaki uzun dönem ilişkiler
  1. Tez No: 72966
  2. Yazar: MESUT SAYGILI
  3. Danışmanlar: DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Parasal Büyüme, Kurlar, Bütçe Açığı vı, Inflation, Money Growth, Exchange Rates, Budget Deficit IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE ENFLASYON, PARASAL BÜYÜME, KURLAR VE BÜTÇE AÇIKLARINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİLER Saygılı, Mesut Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Erdal Özmen Aralık 1998, 50 sayfa. Bu çalışma, enflasyon, döviz kurları, parasal büyüme ve bütçe açıklan arasındaki uzun dönemli ilişkiyi 1987:1-1997:4 üç aylık verilerilerini kullanarak Johansen ko-entegrasyon yöntemiyle araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada iki anlamlı ko-entegrasyon ilişkisi tahmin edilmiştir. İlk tahmin edilen ko-entegrasyon vektörü nominal para arzı büyüme fonksiyonu olup, nominal parasal büyüme enflasyon ile bütçe açığından pozitif, döviz kuru devalüasyonundan negatif yönlü etkilenmektedir. İkinci anlamlı ko-entegrasyon ilişkisi enflasyon denklemi olarak yorumlanmıştır. Bu denklemde, parasal büyüme, bütçe açılan ve devalüasyon enflasyon oranını pozitif etkilemektedir. Parasal büyüme ve devalüasyon da enflasyonist olmasına karşın, yüksek enflasyonun arkasındaki en etkili sebep olarakbütçe açıkları tahmin edilmiştir. Dört değişkenli sistemde bütçe açığı zayıf dışsal bulunurken parasal büyüme içsel bulunmuştur. Sonuç olarak çalışma, Türkiye'de enflasyonun temel olarak parasal değil mali bir durum olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LONG-RUN RELATIONSHIPS AMONG INFLATION, MONEY GROWTH, EXCHANGE RATES AND BUDGET DEFICIT IN TURKEY Saygılı, Mesut M.S. Department of Economics Supervisor: Dr. Erdal Özmen December 1998, 50 pages. This study aims to investigate the long-run relationship(s) among inflation rate, exchange rate, money growth and budget deficits in Turkey using 1987:1- 1997:4 quarterly data employing Johansen's cointegration procedure. In the study, two significant cointegration relations are identified. The first estimated cointegration vector is the nominal money supply growth function, which is positively affected from inflation rate and budget deficits, and negatively affected from exchange rate depreciation. The second significant cointegration relation is interpreted as the inflation equation. In this equation money growth, budget deficits and exchange rate depreciation positively affect inflation rate. Even though, money mgrowth and exchange rate depreciation are also inflationary, the budget deficit is estimated as the most effective factor behind high inflation. Budget deficit is found to be weakly exogenous for the four-variable system while money growth is endogenous. Thus, the study concludes that inflation in Turkey is basically a fiscal phenomenon instead of a monetary one.