The relationship between university students' barriers to seeking mental health counseling and their attitudes to seeking professional psychological help
Üniversite öğrencilerinin ruh sağlığı danışmanlığı aramanın önündeki engelleri ve profesyonel psikolojik yardım aramaya yönelik tutumları arasındaki ilişki
- Tez No: 729664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR GÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışmanlık, Ruh sağlığı, Ruh sağlığı sorunlarının önlenmes, Mental health, Psychological counseling, Prevention of mental health problem
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırma üniversite öğrencilerinin ruh sağlığı danışmanlığı aramalarının önündeki engelleri ve bu engellerin profesyonel psikolojik yardım aramaya yönelik tutumlarına etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Kesitsel tipte tanımlayıcı araştırma, 9/1/2020 ile 1/3/2021 tarihleri arasında Irak'ta beş üniversitede gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, bu üniversitelerde eğitim gören öğrenciler oluşturmuştur. Örneklem sayısı evreni bilinmeyen durumlarda örneklem hesaplama yöntemi ile en az 384 kişi olarak belirlenmiştir. Veriler Google formlar aracılığı ile online olarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller”ve“Profesyonel Psikolojik Yardım Aramaya Yönelik Tutumlar”ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma grubunun %89.8'inin erkek ve %76.8'inin 19-23 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. Üniversite Öğrencilerinin Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği toplam puan ortalaması 27.33 ± 3.62 Profesyonel Psikolojik Yardım Aramaya Yönelik Tutumlar ölçeği toplam puan ortalaması 6.47 ± 3.62 Üniversite öğrencilerinin Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği duygular ile ilgili rahatsızlık, grup içi damgalama, bilgi eksikliği ve kültürel engeller alt boyu puanları ile Profesyonel Psikolojik Yardım Aramaya Yönelik Tutumlar ölçeği toplam puanı arasında istatisiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edimliştir. Duygular ile ilgili rahatsızlık, grup içi damgalama, bilgi eksikliği ve kültürel engeller alt boyut puanları arttıkça psikolojik yardım aramaya yönelik tutumlar ölçeği toplam puanı düşmektedir. Sonuç: Öğrencilerin, Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller ölçeği puanlarının yüksek olduğu ve bu engellerin Psikolojik Yardım Aramaya Yönelik Tutumu olumsuz etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to determine the barriers that prevent university students from getting mental health counseling and the effects of these barriers on their attitudes towards seeking professional psychological help. Method: A cross-sectional descriptive study was conducted at five universities in Iraq between 9/1/2020 and 1/3/2021. The universe of the research consisted of students studying at these universities. The sample number was determined as at least 384 people by the sample calculation method in cases where the universe is unknown. The data were collected online via google forms.“Personal Information Form”,“Barriers to Seeking Mental Health Counseling”and“Attitudes Toward Seeking Professional Psychological Help”were used to collect data. Results: It was determined that 89.8% of the study group were male and 76.8% were between the ages of 19-23. Barriers to Seeking Mental Health Counseling Scale mean score of university students 27.33 ± 3.62 Attitudes Towards Seeking Professional Psychological Help scale mean score of 6.47 ± 3.62 Barriers to Seeking Mental Health Counseling Scale of university students sub-dimension scores of discomfort, in-group stigma, lack of knowledge and cultural barriers it was determined that there is a statistically significant negative relationship between the total score of the Attitudes Towards Seeking Professional Psychological Help scale and the total score. As the sub-dimension scores of discomfort related to emotions, in-group stigma, lack of knowledge and cultural barriers increase, the total score of the Attitudes Towards Seeking Psychological Help scale decreases. Conclusion: It was determined that the students' scores on the Barriers to Seeking Mental Health Counseling scale were high and these barriers negatively affected the Attitudes Towards Seeking Psychological Help.