Evaluation of depression among patients with major thalassemia in thi-QAR heredity blood disease center
Thi-QAR kalıtsal kan hastalıkları merkezinde majör talasemili hastalarda depresyonun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 729665
  2. Yazar: NAWRES ALI MOHAMMED ALSHADOOD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Majör Talasemi, Depresyon, Hemşirelik, Major Thalassemia, Depression, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Irak'ın Thi-Qar Eyaletindeki Thi-Qar Kalıtsal Kan Hastalıkları Merkezi'ne başvuran Majör Talasemi tanısı konan hastalarda depresyonun incelenmesine odaklanmaktadır. Majör Talasemi, şiddetli anemi ile karakterize bir hastalıktır. Hayatta kalma, serbest radikal oluşumundan dolayı çoklu organ hasarıyla sonuçlanan kaçınılmaz aşırı demir yükü ile düzenli kan transfüzyonuna bağlıdır. Tedavi süreci ve hayatta kalmak için gerekli işlemler oldukça zahmetli ve zahmetli olduğundan hastaların yaşam kalitesi bu hastalıktan olumsuz etkilenmektedir. Yaşam kalitesi, hastanın sosyal ve sosyal ilişkileri, mesleki becerileri ve iş yaşamı, günlük yaşamı ve motivasyonu gibi doğrudan psikoloji ile ilgili olan sosyal ve ekonomik faktörleri ifade eder. Bu çalışma kapsamında Thi-Qar Kalıtsal Kan Hastalıkları Merkezi'nde Major Talasemi tanısı doğrulanmış ve halen tedavi altında olan 40'ı erkek, 49'u kadın toplam 89 hasta incelenmiştir. Hastalara Veri Toplama (Anket) Formu ve Beck Depresyon Envanteri uygulandı. Hasta Grubunun Beck Depresyon Envanteri puan ortalaması 32,8874 olarak bulundu. Bu sonuç Major Talasemi Hastalarında şiddetli depresyonu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the examination of depression in patients diagnosed with Major ‎Thalassemia and admitted to the Thi-Qar Center for Hereditary Blood Diseases in the Thi-Qar ‎Province of Iraq. Major Thalassemia is a disease characterized by severe anemia. Survival ‎depends on regular blood transfusion with an inevitable iron overload resulting in multiple ‎organ damage due to free radical formation. Due to the fact that the treatment process and ‎the procedures necessary for survival are quite demanding and laborious, the quality of life of ‎the patients is adversely affected by this disease. Quality of life refers to social and economic ‎factors directly related to psychology, such as the patient's social and social relations, ‎professional skills and work life, daily life and motivation.‎ Within the scope of this study, the diagnosis of Major Thalassemia was confirmed in ‎Thi-Qar Hereditary Blood Diseases Center and a total of 89 patients, 40 men and 49 women, ‎who are currently under treatment, were analysed. Data Collection (Questionnaire) Form and ‎Beck Depression Inventory were administered to the patients. Beck Depression Inventory mean score of the Patient Group was found to ‎be 32,8874. This result confirms severe depression in Major Thalassemia Patients.‎