İn-vitro fertilizasyon uygulanan polikistik over sendromu tanılı hastalarda, serum anti-müllerian hormon ve androjen düzeylerinin müllerian anomali sıklığı ve gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of serum anti-mullerian hormones and androgens levels on the frequency of mullerian anomaly and pregnancy results in patients diagnosed with pcos undergoi̇ng in vitro fertilization
- Tez No: 729746
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN UNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: CONUTA, PCOS, AMH, Uterin Anomali, CONUTA, PCOS, AMH, Uterine Anomaly
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı in-vitro fertilizasyon uygulanan Polikistik Over Sendromu (PCOS) tanılı hastalarda, serum Anti-Müllerian Hormon (AMH) düzeylerinin Müllerian anomali sıklığı ve gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılmasıdır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamıza, 14/10/2020 tarihinden itibaren, Bursa Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Üremeye Yardımcı Tedaviler Merkezi'ne başvuran, PCOS ve açıklanamayan infertilite tanılı hastalara ait IVF siklusları dahil edildi. Tüm hastaların demografik verileri, sistemik hastalık, hirsutizm, alopesi gibi hiperandrojenizm bulguları, FSH, LH ve estradiol düzeyleri, serum AMH düzeyleri, transvajinal USG veya histerosalpingografi ile saptanmış uterin anomalileri, siklus verileri; buna ek olarak PCOS tanılı hastaların DHEA-S, Total Testosteron, Serbest Testosteron, Androstenedion ve 17-OH Progesteron düzeyleri kaydedildi. Hastaların gebelik sonuçları, perinatal sonuçları ve komplikasyonları, doğum şekilleri, yenidoğan APGAR skorları analiz edildi. Sonuçlar açıklanamayan infertilite tanılı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. SONUÇLAR: PCOS ve açıklanamayan infertilite grubu arasında uterin anomali insidansı açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Subgrup analizine bakıldığında uterin anomali saptanan PCOS grubunda (n=6), yine uterin anomali saptanan açıklanamayan infertilite grubundaki hastalara (n=6) kıyasla serum AMH değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0,002). PCOS grubunda ortalama AMH değeri 8,39 (1,97- 23,47) ng/dl iken, kontrol grubunda 2,92 (1,1-8,59) ng/ dl olarak saptandı(p=0,002). PCOS grubunda 33 hastanın 6'sında (%18,2) hastada uterin anomali saptandı. Açıklanamayan inferilite grubunda ise 50 hastanın 6'sında (%12) uterin anomali saptandı. PCOS grubunda klinik gebelik, abortus ve canlı doğum istatistiksel olarak anlamlı biçimde açıklanamayan infertilite grubuna oranla daha yüksek saptandı. TARTIŞMA: Bu çalışma, PCOS hastalarında serum AMH ve androjen düzeylerinin Müllerian anomali sıklığı üzerine etkisinin değerlendirildiği ilk prospektif çalışmadır. Uterin anomali saptanan PCOS grubunda, kontrol grubuna kıyasla AMH düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. PCOS grubunda rezorpsiyon anomalisi oranı yüksek bulunmuştur. Serum androjen düzeyleri ile korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of our study is to investigate the effects of serum anti-müllerian hormone (AMH) levels on the frequency of Müllerian anomaly and pregnancy outcomes in patients with a diagnosis of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) who underwent in-vitro fertilization. MATERIALS-METHODS: As of 14/10/2020, IVF cycles of patients with PCOS and unexplained infertility who applied to Bursa Uludağ University Department of Obstetrics and Gynecology, Center for Assisted Reproductive Treatments were included in our study. Demographic data of all patients, presence of signs of hyperandrogenism such as systemic disease, hirsutism, alopecia, FSH, LH and estradiol levels, serum AMH levels, uterine anomalies detected by transvaginal USG or hysterosalpingography, controlled ovarian hyperstimulation protocols and gonadotroin doses elaborated; In addition, DHEA-S, Free Testosterone, Total Testosterone and 17-OH Progesterone levels of patients with PCOS were recorded. Pregnancy results, perinatal outcomes and complications, delivery types, newborn APGAR scores were analysed. The results will be compared with patients in the control group diagnosed with unexplained infertility. RESULTS: There was no statistically significant difference between PCOS and unexplained infertility groups in terms of uterine anomaly incidence. When the subgroup analysis was examined, the serum AMH value was statistically higher in the PCOS group with uterine anomaly (n=6) compared to the patients in the unexplained infertility group (n=6) with uterine anomaly(p=0.002). The mean AMH value was 8.39 (1.97-23.47) ng/dl in the PCOS group, while it was 2.92 (1.1-8.59) ng/dl in the unexplained infertility group (p=0.002). Uterine anomaly was detected in 6 (%18,2) of 33 patients in the PCOS group. In the unexplained infertility group, uterine anomaly was found in 6 (%12) of 50 patients. Clinical pregnancy, abortion and live birth were statistically significantly higher in the PCOS group than in the unexplained infertility group. DISCUSSION: This is the first prospective study evaluating the effects of serum AMH and androgen levels on the frequency of Müllerian anomaly in PCOS patients. AMH levels were found statistically higher in the PCOS group with uterine anomaly compared to the control group. The rate of resorption anomaly was found to be high in the PCOS group. No correlation was found with serum androgen levels