Parkinson hastalığında görsel halüsinasyonların görsel uyarılmış potansiyel çalışmaları ile ilişkisi
The relationship of visual hallucinations and visualeviled potential studies in parkinson's disease
  1. Tez No: 815071
  2. Yazar: TANER DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SİNAN BİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, görsel uyarılmış potansiyeller, görsel halüsinasyonlar, Parkinson's Disease, visual evoked potentials, visual hallucinations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Parkinson Hastalığının seyri boyunca görsel halüsinasyonlar (GH) sıkça ortaya çıkmaktadır.Yaşam kalitesini bozmakta,bakım problemleri yaratmakta hasta ve ailesini sıkıntılı süreçler yaşatmaktadır.Bazı çalışmalardahastalık progresyonu ve hatta dahayüksek oranı ileilişkilendirilmiştir. Ancak patofizyolojisi yeterince aydınlatılamamıştır..Tedaviside de güçtür. Bu çalışma görme yollarında,Parkinson Hastalığında görsel halüsinasyonların nedenlerinden biri olup olmadığını belirlemek için görsel halüsinasyon ile görsel uyarılmış potansiyel çalışmaları (VEP) arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Metot: Bu çalışmaya 80 kişi (26 görsel halüsinasyonu olmayan Parkinson hastası, 26 görsel halüsinasyonu olan Parkinson hastası ve 28 sağlıklı birey) dahil edildi. Hastalar hakkında demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, hastalık süresi, hastalık şiddeti (Hoehn ve Yahr evresi), UPDRS (On dönem; hasta sabah ilk doz tedavileri aldıktan 2 saat sonra), motor fluktuasyonun varlığı, varsa türü, diskinezi varlığı, varsa türü, kullandıkları ilaçlar ve süreleri (L-dopa, dopamin agonsiti, selejinin, amantadin ve antikolinerjik kullanımı ve süreleri, dopamin agaonisti kullanıyorsa agonist-levodopa equvalen dozları, total levodopa dozu ayrı ayrı kaydedildi), MMSE, Nöropsikiyatrik test bataryası, komorbid hastalıklar, Düzeltilmi görme keskinliği, konfurantasyon yöntemi ile görme alanı, katarakt öyküsünü içeren oftalmolojik muayene, nörogörüntüleme bulguları (özellikle görme yollarını etkileyen lezyon ve posterior kortikal atrofi) açısından incelenerek kaydedildi. Hastalar görsel halüsinasyonlar açısından sorgulandı (varlığı, tipi,ortaya çıkış zamanı, halüsinasyona karşı içgörü varlığı). Elektrofizyolojik incelemeler her hasta için aynı laboratuvar ve cihazda, on dönemde, tüm hastalar için belli zaman diliminde (Sabah 10.00-12:00 saatleri arasında) yapıldı. Bulgular: Parkinson hastalarında yapılan elektrofizyolojik VEP(latans ve amp) çalışmaların sonuçları ile kontrol grubunun sonuçları ile istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunda GH olan ve olmayan hastalar arasında demografik bulgular karşılaştırıldığında MMSE skorları GH olmayan hastalarda daha yüksek bulundu (p=0,003). Parkinson hastalarında görsel halüsinasyon varlığı ile bağımsız olarak ilişkili faktörler, çoklu lojistik regresyon analizi sonuçlarında ise düşük MMSE skoru (p=0,002), katarakt öyküsü yokluğu (p=0,012) ve patolojik nörogörüntüleme sonucu (p=0,001) Parkinson hastalarında GH varlığı ile ilişkili bulundu. Sonuç: Biz çalışmamızda Parkinson Hastalığında görsel halisinasyonu olan ve olmayan hastalar ve sağlıklı kontrollerin VEP değerleri karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Parkinson Hastalığında retinanın ötesindeki ek patolojilerin ortaya koyulabilmesi ve bu bulguların klinik semptomlarla ilişkisinin araştırılması hastalığın farklı evrelerinde daha fazla örneklem grupları ve farklı metodolojilerle yapılacak araştırmalara ihtiyaç olabilir
Özet (Çeviri)
Purpose: Visual hallucinations (GH) have been reported quite frequently during the course of Parkinson's Disease. There are also publications reporting that this condition is associated with disease progression and a higher mortality rate. Given that the pathophysiology of GHs in Parkinson's Disease remains unclear, it is also difficult to treat and poorly effective. In this study, it was aimed to investigate the relationship between visual hallucination and visual evoked potential studies (VEP) to determine whether visual pathway dysfunction is one of the causes of visual hallucinations in Parkinson's disease. Methods: Eighty people (26 Parkinson's patients without visual hallucination, 26 Parkinson's patients with visual hallucinations, and 28 healthy individuals) were included in this study. Demographic information about the patients (age, gender, disease duration, disease severity (Hoehn and Yahr stage), UPDRS (On period; 2 hours after the patient receives the first dose in the morning), presence of motor fluctuation, type if any, presence of dyskinesia, type if any, The drugs they used and their durations (L-dopa, dopamine agonside, seleginin, amantadine and anticholinergic use and their duration, if using dopamine agaonist, agonist-levodopa equvalen doses, total levodopa dose were recorded separately), MMSE, Neuropsychiatric test battery, comorbid diseases, Corrected visual acuity, visual field by confuranation method, ophthalmological examination including cataract history, neuroimaging findings (especially the lesion affecting the visual pathways and posterior cortical atrophy were examined and recorded. The patients were questioned in terms of visual hallucinations (presence, type, time of appearance, presence of insight against hallucination). Electrophysiological examinations were performed in the same laboratory and device for each patient, in the on period. It was performed in a certain time period (between 10:00 and 12:00 in the morning) for all patients. Results: There was no statistically significant difference between the results of electrophysiological studies performed in Parkinson's patients and the results of the control group. When demographic findings were compared between patients with and without GH in the patient group, MMSE scores were found to be higher in patients without GH (p=0.003). Factors independently associated with the presence of visual hallucinations in Parkinson's patients, whereas in multiple logistic regression analysis results, low MMSE score (p=0.002), absence of cataract history (p=0.012) and pathological neuroimaging result (p=0.001) were associated with the presence of GH in Parkinson's patients. Conclusion: In our study, we did not find any significant difference between the results of VEP examinations of patients with Parkinson's Disease who have visual hallucinations, and those who do not have visual hallucinations and healthy individuals. VEP changes in Parkinson's disease represent secondary dopaminergic and/or nondopaminergic thus more chronic changes in visual processing. We think that further studies with larger sample groups are needed in different stages of the disease to reveal additional pathologies beyond the retina, including VEP, and to investigate the relationship between these findings and clinical symptoms, and we think that the data of our study will guide further studies.