Aksiyel spondiloartropati tanılı hastalarda serum MI-RNA-155 düzeyinin spinal yapısal hasarla ilişkisi
Serum MI-RNA-155 level in patients diagnosed axial spondyloarthropathy relationship with spinal structural damage
  1. Tez No: 729957
  2. Yazar: HASANALİ GİLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ALKAN MELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Aksiyel spondilartrit, miRNA-155, Spinal yapısal hasar, Ankylosing spondylitis, Axial Spondylarthritis, MicroRNA-155, Spinal structural damage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Aksiyel spondiloartropati'li (SpA) hastalarda gelişmekte olan spinal yapısal hasarın serum miRNA-155 ile olan ilişkisi incelenmek istenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel araştırma olarak planlanan bu çalışmaya 27.10.2021 ile 07.03.2022 tarihleri arasında, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD Romatoloji polikliniğine başvuran AS tanısı ile takipli 32 hasta (Grup 1) ve 30 sağlıklı kontrol (Grup 2) bilgilendirme yapılıp onayları alınarak çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastalardan onamları alındıktan sonra 10 cc kan alınıp Tıbbi Biyoloji bölümünce serum mi-RNA 155 düzeylerine bakıldı. Hastalardan aynı zamanda spinal direkt grafi istenerek radyografik spinal yapısal hasar değerlendirildi. Hastalık aktivitesi için BASDAİ (Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi) ve ASDAS (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score) skorlarına, hastanın fonksiyonuna bakmak için BASFİ (Bath Anklylosing Spondylitis Functional Index) skorlarına ce radyolojik skorlama için mSASSS (modified Stoke Ankylosing Spondylitis Spinal Score) skoruna bakıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan grupların yaş, cinsiyet ve mir155 verileri karşılaştırıldığında gruplar arasında fark saptanmadı. Gruplar arasında mir155 verilerine göre yapılan ROC analizinde eğri altında kalan alan(AUC) 0,54 ve p değeri 0,592 olarak bulundu. Bu sonuçlar mir155 düzeyinin hasta ve sağlam kontroller arasında tanı koyma açısından başarısız olarak değerlendirildi. Hastalık aktivite düzeyine göre mir155 değerleri arasında ilişki olup olmadığını araştırmak için BASDAI aktif-inaktif, ASDAS-CRP ve ASDAS-Sedim değerleri inaktif-orta düzey aktivite ile yüksek-çok yüksek aktivite olarak hastalar gruplara ayrıldı. Hastalık aktivite düzeylerine göre oluşturulan bu gruplarda mir155 değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında fark saptanmadı. Hasta grubunda mir155 ile diğer parametreler arasında korelasyon olup olmadığı Pearson ve Spearman's rho korelasyon testleri ile araştırıldı. Mir155 ile mSASS skoru arasında pozitif yönlü iyi düzeyde korelasyon saptandı. Mir155 ile yaş ve BASMI arasında pozitif yönlü zayıf-orta düzeyde korelasyon saptandı. Mir155 ile VAS-Yorgunluk arasında negatif yönlü zayıf-orta düzeyde korelasyon saptandı. Sonuç: miR-155 düzeyi ile hastalık aktivitesi arasında ilişki kurulamamıştır. Fakat yeni kemik oluşumu ile ilgili olarak istatistiksel anlamlı sonuca ulaşılmıştır. Bu sayede miR-155 düzeyi yüksekliğinin yeni kemik oluşumunu predikte edebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the relationship between developing spinal structural damage and serum miRNA-155 in patients with axial spondyloarthropathy (SpA). Materials and Methods: This study, which was planned as a cross-sectional study, was conducted between 27.10.2021 and 07.03.2022, with 32 patients (Group 1) and 30 healthy controls (Group 2) who applied to Atatürk University Yakutiye Research Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Department Rheumatology Outpatient Clinic with AS diagnosis. ) were included in the study after informing and obtaining their consent. After obtaining consent from the patients included in the study, 10 cc of blood was taken and serum mi-RNA 155 levels were checked by the Medical Biology department. At the same time, spinal direct graphy was requested from the patients and radiographic spinal structural damage was evaluated. BASDAI (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index) and ASDAS (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score) scores for disease activity, BASFI (Bath Anklylosing Spondylitis Functional Index) scores to look at the patient's function, and mSASSS (modified Stoke Ankylosing Spondylitis Spinal Score) scores for radiological scoring . Results: When the age, gender and mir155 data of the groups included in the study were compared, no difference was found between the groups. In the ROC analysis performed between the groups according to mir155 data, the area under the curve (AUC) was 0.54 and the p value was 0.592. These results were evaluated as unsuccessful in terms of diagnosing mir155 level between patients and healthy controls. In order to investigate whether there is a relationship between mir155 values according to disease activity level, the patients were divided into groups as BASDAI active-inactive, ASDAS-CRP and ASDAS-Sedim values inactive-moderate activity and high-very high activity. When mir155 values were compared in these groups, which were formed according to disease activity levels, no difference was found between the groups. Pearson and Spearman's rho correlation tests were used to determine whether there was a correlation between mir155 and other parameters in the patient group. A good positive correlation was found between Mir155 and mSASS score. A positive weak-moderate correlation was found between Mir155 and age and BASMI. A negative weak-moderate correlation was found between Mir155 and VAS-Fatigue. Conclusion: No relationship could be established between miR-155 level and disease activity. However, statistically significant results were obtained regarding new bone formation. In this way, it has been shown that high miR-155 level can predict new bone formation.