1982 Anayasası çerçevesinde mülkiyet hakkı
Right to property under the 1982 Constitution of the Republic of Turkey
- Tez No: 729956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet, Mülkiyet Hakkı, 1982 Anayasası, Anayasa Mahkemesi, Property, Right to Property, 1982 Constitution of the Republic of Turkey, Turkish Constitutional Court
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Mülkiyet kavramı, tarihsel süreç içerisinde devletler, toplumlar ve insanlar açısından son derece önemli bir yere sahip olmuştur. Hukuk disiplini açısından hem özel hukuk hem de kamu hukuku alanında yer almış, bu kapsamda inceleme ve araştırmalara konu edilmiştir. İnsan hakları hukukunun bir unsuru olarak mülkiyet hakkı, 1982 Anayasası'nın 35.maddesinde ayrıca düzenlenmiştir. Çalışmada, anayasal anlamda mülkiyet hakkının, niteliği, kapsamı ve sınırlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle mülkiyet hakkının tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Farklı yaklaşımlarla farklı anlamlar kazanmış ve ulusal ve uluslararası hukuk belgelerinde düzenlenmiş olan bu hak, Anayasa hukukumuzda da aşamalar kat ederek günümüzdeki anlamına kavuşmuştur. Anayasal çerçevede mülkiyet hakkının incelenmesi ve yorumlanabilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kararlarının değerlendirilmesi önemli bir yere sahiptir. Bireysel başvuru sisteminin kabul edilmesiyle birlikte Mahkeme nezdinde önemli bir içtihat birikimi sağlanmıştır. Zira mülkiyet hakkı Mahkeme'ye en çok başvuru yapılan ikinci hak niteliğine sahiptir. Bu doğrultuda çalışmada mülkiyet hakkı 1982 Anayasası çerçevesinde ve bireysel başvuru kararlarının ışığında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to property has been significantly important for societies, states, and persons throughout history. It has been a subject within the scope of both public law and private law and has been accordingly analyzed and studied. As a part of Human Rights Law, it is regulated under Article 35 of the 1982 Constitution of the Republic of Turkey. In this study, the scope, the legal nature, and the limits of the right to property are studied and analyzed in the context of Constitutional Law. In this regard, firstly, the historical background and development of the right to property are scrutinized. The right to property, which has been regulated in various national and international legal instruments, has evolved into its current form going through different phases due to different perspectives. The decisions of the Turkish Constitutional Court about the right to individual application are crucial for the purpose of assessment of the right to property from a constitutional perspective. With the introduction of the right to individual application in Turkish Law, the volume of case law about the right to individual application has increased considerably as the right to property is the second most common right in the applications made to the Turkish Constitutional Court. Keeping this in mind, in this study, the right to property is studied in the light of the relevant articles of the 1982 Constitution of the Republic of Turkey and case law about the right to individual application.