Economic developmentalism of the kadro movement
Kadro hareketinin iktisadi gelişme anlayışı
  1. Tez No: 72999
  2. Yazar: MUSTAFA ERDEM ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. EYÜP ÖZVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadro, Economic Development, Planning, Great Depression, National Liberation Movements, Money 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz KADRO HAREKETİNİN İKTİSADİ GELİŞME ANLAYIŞI Özgür, Mustafa Erdem Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Y. Eyüp Özveren Temmuz 1998, 82 sayfa Bu çalışmada Türkiye'nin politik ve ekonomik yaşamında önemli etkiler bırakan Kadro hareketi, Kadro yazarlarının iktisadi gelişme yaklaşımlarına ağırlık verilerek incelenmiştir. Bu çerçevede, 1923-1929 döneminde Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, ve Kadro hareketinin kaynağı olarak ulusal kurtuluş hareketleri ve 1929 Dünya Buhranı üzerinde durulmuştur. Kadrocuların iktisadi gelişme anlayışlarının temelinde yatan iktisadi planlama hakkındaki görüşleri incelenmiş ve Kadrocuların, 1930ların yaygın parasal görüşleri ve aynı dönemde Türkiye'de izlenen para politikaları ile uyuşmayan egemen anlayışa aykırı parasal yaklaşımları vurgulanmıştır. Anahtar Kelimeler Kadro, İktisadi Gelişme, Planlama, Dünya Buhranı, Ulusal Kurtuluş Hareketleri, Para IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMIC DEVELOPMENTALISM OF THE KADRO MOVEMENT Özgür, Mustafa Erdem MS, Department of Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Y. Eyüp Özveren July 1998, 82 pages In this thesis, the Kadro movement which had deep effects in Turkish political and economic life is analyzed with a specific emphasis on the Kadro authors' views on economic developmentalism. In this respect, the developments in the Turkish economy during the 1923-1929 period, national liberation movements and the Great Depression of 1929 as the multiple sources of the Kadro movement are elaborated. Kadro authors' conception of economic planning which constituted the backbone of their understanding of economic developmentalism is examined in detail. Furthermore, Kadro's unorthodox approach to monetary issues which conflicted with the prevalent theoretical views of money during the 1930s and with the monetary policies followed in Turkey in the same period, is emphasized.