Üniversite öğrencilerinin toplumda çalışmaları ile beden farkındalığı, psikososyal ve mesleki gelişimleri ilişkisinin karma desen ile araştırılması: SOYAÇ örneği
A mixed method research on the relationship between working in the community as university students and body awareness, psychosocial and professional development: SOYAÇ model
  1. Tez No: 730019
  2. Yazar: ALİDA MUSAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA ÖZDEN BADEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: toplum temelli üniversite eğitimi, psikososyal gelişim, mesleki gelişim, disiplinlerarası yaklaşım, beden farkındalığı, SOYAÇ modeli, community-based university education, psychosocial development, professional development, interdisciplinary approach, body awareness, SOYAÇ approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmacılar hızla değişen dünyada yetişkin olmanın getirdiği sorumluluklara ve mesleki gelişimlerine eş zamanlı uyum sağlamak için sadece bilginin yeterli olmadığını uyumlanma, psikolojik açıdan esneklik kazanma, değişimlere hazır olma, yaşam boyu öğrenme gibi becerilerin eğitim ile kazandırılmasını savunmaktadırlar. Üniversite öğrencilerinin gelişimini çok yönlü destekleyen toplum temelli eğitim uygulamaları gelişmiş ülkelerde uygulanmaktadır. Türkiye'de Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Araştırma ve Uygulama Merkezi (SOYAÇ), yüksek öğrenim ile toplum temelli uygulamaları birleştirerek eğitim niteliğine ve topluma katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu araştırma, SOYAÇ ve Üsküdar Kaymakamlığı işbirliği ile okul terk oranının yüksek olduğu bir ortaokulda 2020-2021 eğitim öğretim yılında“Okuldayız: Üsküdar”projesine dahil olan psikoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik, beslenme ve diyetetik öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Proje boyunca üniversite öğrencileri yaratıcı drama gibi etkinliklerle de desteklenmişlerdir. Disiplinlerarası bir ekiple, düzenli süpervizyon desteği ile toplumda çalışmanın öğrencilerin psikososyal ve mesleki gelişimlerine, beden farkındalıklarına etkilerinin değerlendirilmesinin amaçlandığı çalışmada karma desen kullanılmıştır. 26 Üniversite öğrencisinin katıldığı araştırmanın nicel analizlerde, proje başlangıcı ve bitişindeki psikososyal ve beden farkındalığı gelişimini analiz etmek adına Beck Anksiyete Envanteri, Beck, Depresyon Envanteri, Utangaçlık Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-II düzeyleri incelenmiştir. Araştırmanın nitel bulgularına farklı bölümlerden 11 öğrenci ile yapılan derinlemesine görüşmelerin tematik ve yorumlayıcı analiz yöntemleriyle analizleri sonucunda ulaşılmıştır. Nitel bulgular üniversite öğrencilerinin deneyimlerinden kişisel gelişim, mesleki gelişim, disiplinlerarası ekip ile çalışmak ve toplum temelli üniversite eğitimi alanlarında kazanımlar elde ettiklerine ulaşılmıştır. Kişisel gelişim bağlamında, öz-farkındalık, uyumlanma, motivasyon kaynağı gibi psikososyal gelişim ve sosyal destek becerileri ortaya çıkmıştır. Mesleki gelişim kapsamında, deneyimsel öğrenme sayesinde teorik bilgiyi uygulama, yaratıcı çözüm üretme, iletişim becerileri görülmektedir. Disiplinlerarası ekip ile çalışmanın, ekip desteği, çok yönlü düşünme becerileri kazandırmıştır. Toplum temelli üniversite eğitimi kapsamında, toplumda olmak, sosyal adalet, üniversite ve toplumun çok yönlü kazancı konularında gelişilmiştir. Nicel analizlerin bulgularında anksiyete (t(25) =.03, p> .0), depresyon(t(25) =.34, p> .05), utangaçlık(t(25) =.22, p> .05), sosyal karşılaştırma(t(25) =.52, p> .05), beden farkındalığı alt boyut düzeyleri proje başlangıcı ve sonlanması arasında pozitif değişim olsa da anlamlı bulunmamıştır. Araştırmanın bulguları, toplum temelli eğitim uygulamalarının, üniversite öğrencilerinin yurttaşlık bilinci dahil gelişimine çok boyutlu fayda sağladığına ortaya koymaktadır. Öğrencilerin yurttaşlık bilincine sahip yetişkinler olabilmeleri için toplumu deneyimlemeleri, becerilerini geliştirmeleri ve toplumsal sorunların farkında olmaları gerekmektedir, bu nedenle yükseköğretim kurumlarında toplum temelli eğitim yaklaşımlarının uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Researchers argue that in order to simultaneously adapt to the responsibilities of adulthood and professional developmentin a rapidly changing world, knowledge alone is not enough and that skills such as adapting, gaining psychological flexibility, being ready for changes, and lifelong learning should be gained through education. Community-based education practices that support the development of university students are implemented in developed countries. In Turkey, Research and Application Centre for Children Living and Working on the Streets (SOYAÇ) aims to support the quality oflearning and society by combining higher education with community-based practices. This researchcarried out in the 2020-2021 academic year with psychology, social work, child development, nursing, nutrition and dietetics students who worked in a middle school with a high dropout rate in the extent of the“We are at School: Üsküdar”Project which was cooperation of SOYAÇ and Üsküdar District Governorship.During the project, university students were also supported with activities such as creative drama. The purpose of the study is to evaluate the effects onstudents' psychosocial and professional development and body awareness who worked as supervised interdisciplinary teams in communitywith a mixed method design. In the quantitative analysis of the study, in which 26 university students participated, levels of Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory, Shyness Scale, Social Comparison Scale and Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-II were examined in order to analyze the psychosocial and body awareness development at the beginning and end of the project. The qualitative findings were reachedby using thematic and interpretive analysis on in-depth interviews with 11 students from different departments. Qualitative findings revealed that university students gained skills in the fields of personal development, professional development, working with an interdisciplinary team, and community-based university education. In the context of personal development, psychosocial development and social support skills such as self- awareness, adaptation and motivation have discovered. Within the scope of professional development, applying theoretical knowledge, producing creative solutions and communication skills can be acquired by experiential learning. Working with an interdisciplinary team has provided team support and multidimensional thinking skills. Within the scope of community-based university education, being in the community, social justice, multi-faceted benefits for university and community has developed. According to the qualitative results, mean comparisons of anxiety (t (25) =.03, p> .0), depression (t (25) =.34, p> .05), shyness (t (25) =.22, p> .05), social comparison (t (25) =.52, p>; .05), body awareness' sub-dimension levels show insignificant positive changes between the beginning and the end of the project. The findings of the study reveal that community-based education practices provide multidimensional benefits to the development of university students, including civic consciousness. In order to become adults with civic awareness, students should experience community, develop skills and be aware of communal problems,so that it is recommended that community-based education approaches to be implemented in higher education institutions.